Ionuţ Negoiţă, dezvoltator imobiliar: Vedem o dorinţă a clienţilor de a grăbi lucrurile, astfel încât să prindă TVA de 5% la achiziţia locuinţelor

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 04 august 2023 45 afişări

Ionuţ Negoiţă, dezvoltator imobiliar: Vedem o dorinţă a clienţilor de a grăbi lucrurile, astfel încât să prindă TVA de 5% la achiziţia locuinţelor

Temerile că TVA-ul la achiziţia locuinţelor ar putea creşte de la 5% la 9%, dacă guvernul va decide astfel, au făcut ca unii clienţi să grăbească procesul de achiziţie în ultimele zile, spune Ionuţ Negoiţă, dezvoltator imobiliar care are în derulare proiectele HILS din zona Pallady din Bucureşti.

„Vedem o dorinţă a clienţilor de a grăbi lucrurile, astfel încât să prindă TVA de 5% la achiziţia locuinţelor. Au fost câţiva clienţi care ne-au spus asta în ultimele zile”, spune Ionuţ Negoiţă.

El este de părere că momentul în care vin aceste modificări fiscale – neadoptate încă, dar în dezbatere în această perioadă – este nepotrivit, deoarece există deja un context dificil pentru piaţa imobiliară.

„Lucrurile deja merg greu, vânzările s-au redus la jumătate de când a izbucnit războiul şi au rămas acolo, dar cu eforturi mari. Aceste măsuri vin să complice şi mai mult situaţia. Dacă se va trece la TVA de 9%, vor fi afectaţi în primul rând cei cu posibilităţi reduse, iar numărul tranzacţiilor va scădea şi mai mult. Problema este aceea că, într-un context deja prost, în care în mod normal ar fi trebuit să fie acordat un ajutor, se vine de fapt cu mai multe complicaţii.”

În final, crede Ionuţ Negoiţă, este posibil ca impactul să fie total opus, iar încasările la buget să scadă în loc să crească.

„O altă problemă este şi cea legată de eliminarea facilităţilor pentru firmele de construcţii. Odată cu OUG 114/2018, au apărut multe contracte, care au fost declarate de firme, însă cu cât se măreşte taxarea, cu atât va creşte munca la negru.”

Ionuţ Negoiţă este fondatorul HILS Development, compania care ridică în partea de est a Capitalei proiectele HILS Pallady (cu 1.908 apartamente finalizate) şi HILS Brauner (cu 1.350 de apartamente, ridicat integral şi în curs de finisare, cu termen de predare în martie 2024). Acestea sunt doar două dintre zecile de proiecte rezidenţiale care au fost demarate în ultimii ani în zona Theodor Pallady din Bucureşti. Ionuţ Negoiţă a mai dezvoltat, în aceeaşi zonă a Capitalei, ansamblul Palladium Residence şi spunea recent că vrea să investească şi într-un proiect de birouri care să completeze componenta comercială din zonă.

Măsurile discutate de guvern în aceste zile cu scopul creşterii veniturilor la buget au inflamat toţi jucătorii din economie, cei din domeniul imobiliar fiind printre cei vizaţi. Potrivit draftului vehiculat în ultima săptămână, dar neasumat de guvern, există în principal trei măsuri cu impact direct asupra pieţei imobiliare.

Una dintre ele prevede că „orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 septembrie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%”.

Cea de-a doua măsură spune că „impozitul pe deţinerea mai multor proprietăţi imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenţei dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei”.

A treia măsură precizează că „impozitul pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă”.

Practic, spun dezvoltatorii imobiliari şi consultanţii, se elimină cota de 5% TVA pentru tranzacţiile cu locuinţe de până în 120 de metri pătraţi şi se introduce cota de 9% TVA, se majorează la 1% impozitul pentru cei care deţin una sau mai multe proprietăţi a căror valoare sare de 2,5 milioane de lei şi se introduce, la tranzacţiile cu locuinţe, o taxă de 5% aferentă sumei care depăşeşte nivelul de 600.000 de lei, faţă de 3% în prezent.

Coaliţia PSD-PNL lucrează pe un document masiv, care cuprinde câteva zeci de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pentru a aduce mai mulţi bani la buget în acest an şi, mai ales, anul viitor. Printre principalele măsuri se numără majorări de TVA pentru unele produse, eliminarea mai multor excepţii fiscale, dar şi taxe noi, precum 5% pe vânzările imobiliare sau 1% pe proprietăţi mai valoroase de 500.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.