Irlandezii de la Kingspan cumpără divizia de oţel a grupului român TeraPlast, evaluată la 410 mil. lei

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 25 iulie 2020 468 afişări

Kingspan este deja prezent în România cu producătorul de materiale de construcţii Joris Ide, care are pe piaţa locală o fabrică în Buziaş, judeţul Timiş, unde se produc structuri pentru hale, termoizolaţii, panouri sandwich şi ţigle metalice.

Irlandezii de la Kingspan cumpără divizia de oţel a grupului român TeraPlast, evaluată la 410 mil. lei

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător local de materiale de construcţii, cu afaceri de aproape un miliard de lei în 2019, a încheiat un acord cu irlandezii de la Kingspan pentru a vinde divizia Steel (de oţel). Tranzacţia vizează astfel participaţia TeraPlast SA, compania-mamă a grupului, în subsidiarele TeraSteel SA, TeraSteel DOO Serbia şi Wetterbest SA. Valoarea diviziei Steel este estimată la 410 milioane de lei, iar preţul final va fi stabilit prin ajustarea acestei valori cu datoriile nete şi capitalul de lucru, în baza unei formule agreate.

„Această tranzacţie va aduce plusvaloare pentru acţionarii noştri, printre care se numără cele mai mari fonduri de pensii din România. Totodată, arată şi faptul că acţiunea TRP este subevaluată chiar şi la capitalizarea actuală”, spune Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

TeraPlast SA este listată la Bursa de la Bucureşti, unde are o capitalizare de 521 de milioane de lei.

Acordul încheiat de TeraPlast cu Kingspan Group este supus unor condiţii suspensive obişnuite de implementare, inclusiv la aprobarea de către organismele de concurenţă relevante. Tranzacţia va fi supusă aprobării finale a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor TeraPlast.

Divizia Steel a TeraPlast generat 578 milioane de lei din cifra de afaceri consolidată – de 973 mil. lei – a grupului TeraPlast în 2019 şi a contribuit cu peste 50 milioane de lei la EBITDA grupului.

În compania TeraPlast, omul de afaceri Dorel Goia deţine un pachet de 46% din acţiuni, potrivit BVB. Acţiunile TeraPlast au crescut în ultimul an de la 0,26 lei per acţiune la 0,39 lei per acţiune.

Până la această tranzacţie, din grupul TeraPlast făceau parte compania TeraPlast (producător de ţevi, granule şi profiluri din PVC), TeraSteel (producător de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), Teraglass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Ungaria (distribuţie), Wetterbest (producător de acoperişuri) şi TeraPlast Recycling (reciclare).

Dincolo de graniţe, TeraPlast, grup controlat de omul de afaceri Dorel Goia, a ales Serbia pentru o primă expansiune cu producţia în afara României. Astfel, la sfârşitul anului 2017, compania – originară din Bistriţa – a deschis fabrica de panouri termoizolante din localitatea Leskovac, la aproximativ trei ore de mers cu maşina de Belgrad. În Serbia se produc tot panouri sandwich, la fel ca în Bistriţa, ambele companii funcţionând sub umbrela TeraSteel. Acum, fabrica din Serbia trece în mâinile Kingspan.

În ceea ce priveşte Wetterbest, de asemenea inclusă în tranzacţie, TeraPlast a preluat de la familia Irimescu în mai multe tranşe controlul asupra companiei ajungând să o deţină integral la începutul acestui an. Wetterbest are două fabrici în Băicoi, una la Bistriţa, pe amplasamentul TeraPlast, dar şi în localitatea Podari de lângă Craiova.

Kingspan, cumpărătorul din această tranzacţie, este deja prezent în România cu producătorul de materiale de construcţii Joris Ide, care are pe piaţa locală o fabrică de materiale de construcţii, amplasată în Buziaş, judeţul Timiş. Acolo se produc structuri pentru hale, termoizolaţii, panouri sandwich şi ţigle metalice.

Joris Ide a avut în 2019 o cifră de afaceri de 151 mil. lei, în creştere cu 15% comparativ cu anul precedent. Compania are 100 de angajaţi. Din cauza pandemiei, Joris Ide a amânat construirea unei fabrici noi de profiluri metalice în apropiere de Bucureşti, la Buftea. Fabrica de la Buftea ar fi trebuit să fie gata în cursul acestui an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.