Istoria zbuciumată şi fascinantă a lui John McAfee, controversatul magnat în securitate digitală care şi-a pierdut aproape întreaga avere în timpul crizei financiare din 2008. El a fost care a fost găsit mort zilele trecute într-un penitenciar din Spania

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 27 iunie 2021 299 afişări

Istoria zbuciumată şi fascinantă a lui John McAfee, controversatul magnat în securitate digitală care şi-a pierdut aproape întreaga avere în timpul crizei financiare din 2008. El a fost care a fost găsit mort zilele trecute într-un penitenciar din Spania

Când magnatul în securitate cibernetică a încercat să candideze pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite în 2016, a invocat unul dintre cele mai cunoscute citate ale lui Steve Jobs: „În cinstea nebunilor, inadaptaţilor, rebelilor, scandalagiilor şi celor care văd lucrurile diferit”.

McAfee, care a fost găsit mort zilele trecute într-un penitenciar din Spania ca rezultat al unei sinucideri, s-a încadrat în toate aceste descrieri.

În cei 75 de ani de viaţă, pionierul sistemului antivirus cu acelaşi nume a construit şi a pierdut o avere, a devenit politician şi unul dintre cei mai mari susţinători ai criptomonedelor – toate acestea în timp ce s-a confruntat în mod constant cu legea.

Moartea sa a venit la doar câteva ore după ce o instanţă de judecată din Spania a aprobat cererea de extrădare a Statelor Unite, unde îl aşteptau o serie de acuzaţii de evaziune fiscală. McAfee se afla în închisoare în Barcelona din luna octombrie a anului trecut, după ce a fost arestat la cererea SUA, reprezentând ultima fugă de autorităţi pe care avea să o efectueze.

Pentru mulţi, viaţa de nomad a lui McAfee a dus la paranoie, violenţă şi escrocherii. El fusese acuzat recent de fraudă din cauza rolului pe care l-a jucat într-o schemă de exploatare a pieţei crypto, fiind asociat de autorităţi cu uciderea unuia dintre vecinii săi în 2012.

De altfel, divagările sale de pe Twitter şi YouTube deveniseră din ce în ce mai incoerente.

Însă pentru prietenii şi fanii cărora le-a adresat clipul de campanie, McAfee era un erou anti-sistem ale cărui temeri cu privire la instituţiile financiare şi de securitate ale guvernului au reflectat neîncrederea în autorităţi a cetăţenilor americani.

„Mereu a visat că va construi un internet alternativ care nu ar avea niciuna dintre problemele şi defectele pe care le prezintă actualul internet”, spune unul dintre prietenii lui McAfee, Kim Dotcom, acuzat la rândul lui de organizarea uneia dintre cele mai mari încălcări ale drepturilor de autor din istorie.

McAfee s-a născut în 1945 într-o bază militară din Marea Britanie, cu o mamă englezoaică şi un soldat american care era staţionat în regiune. Fiind educat în matematică, McAfee a învăţat în scurt timp cum să stăpânească procesele computaţionale ale vremii datorită unor perioade petrecute la NASA, Xerox şi Lockheed Martin în anii 1970 şi 1980.

Ulterior, antreprenorul a creat faimosul software antivirus care îi poartă numele, într-o perioadă în care viruşii deveneau tot mai prezenţi în computerele oamenilor. A renunţat la funcţia de CEO în 1994, vânzând-şi participaţia la McAfee pentru 100 de milioane de dolari, avere pe care a pierdut-o aproape în totalitate în timpul crizei financiare din 2007-2008.

În afara mediului corporate, multimilionarul a afişat o slăbiciune constantă pentru risc. La zece ani după ce a părăsit McAfee, a inventat un sport numit „aerotrekking”, care implica pilotarea la viteze mari a unor avioane ultrauşoare deasupra unor piste aflate în deşert. Când un client a murit în urma unui accident, în 2007, antreprenorul s-a mutat rapid în Belize.

Acolo, McAfee a adoptat un stil de viaţă de tip „playboy”, cu droguri, arme şi un număr mare de prostituate, însă nici această escapadă nu avea să dureze prea mult: în 2012, vecinul său, cetăţeanul american Gregory Faull, a fost omorât în urma unui glonţ primit în cap, iar McAfee a fost numit „suspect” în cadrul cazului. Negând orice fel de implicare, a decis să plece în Guatemala, fiind arestat şi deportat în scurt timp în Statele Unite. Nu a fost acuzat niciodată cu privire la cazul din Belize.

Un adevărat libertarian, McAfee ar fi oferit mai multe interviuri cu câte un pistol încărcat în ambele mâini pentru a se simţi mai „confortabil”. Îndreptându-şi atenţia către spaţiul politic în ultimii ani de viaţă, McAfee a eşuat în mod clar înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016.

La scurt timp după ce a murit, un cont de Instagram care îi aparţinea lui John McAfee a postat o imagine care afişa litera „Q”, făcând referire la teoria conspiraţiei „QAnon”, mişcare ce a stârnit propriul său val de conspiraţii.

„Puterea totală corupe. Aveţi grijă la puterile pe care le oferiţi unei democraţii”, reiese din ultimul mesaj pe Twitter al lui McAfee.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.