IT-ul suferă mai rău ca niciodată, iar primii loviţi sunt juniorii. Tinerii absolvenţi de informatică sunt primii lăsaţi să aştepte la uşile companiilor. Ce s-a întamplat? VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 octombrie 2024 29 afişări

IT-ul suferă mai rău ca niciodată, iar primii loviţi sunt juniorii. Tinerii absolvenţi de informatică sunt primii lăsaţi să aştepte la uşile companiilor. Ce s-a întamplat? VIDEO

Piaţa locală de IT a început să îşi piardă din avânt. În total, cei mai mari zece angajatori din sectorul local de IT au avut circa 25.700 de angajaţi în 2023, cu aproape 2.000 mai puţini faţă de anul precedent, iar în 2024 trendul a continuat. Dacă înainte sectorul era cunoscut pentru salariile generoase şi angajări pe bandă rulantă, în prezent situaţia s-a inversat, iar companiile sunt mai prudente atât în privinţa salariului, cât şi a personalului. Cei mai afectaţi de această schimbare la 180 de grade sunt, potrivit lui Dragoş Gheban, juniorii, cei ieşiti de pe băncile facultăţilor de informatică, dar şi cei cu experienţă de până în cinci ani în domeniu.

 „IT-ul e un domeniu care nu mai are volumele de recrutare care erau înainte. Sunt în continuare joburi, pe de altă parte vedem candidaţi care au dificultăţi în a găsi un loc de muncă, mai ales ca spectru de experienţă de la entry level la 2-3 ani de experienţă”,  a declarat Dragoş Gheban, managing partner, Catalyst Solutions, organizatorul Angajatori de Top, la ZF live.

Dragoş Gheban este de părere că în mijlocul acestei crize care loveşte mai ales IT-iştii aflaţi la început de drum, se află lipsa cererii, care se traduce în lipsa unor proiecte de amploare unde să fie implicaţi programatorii. Astfel, oamenii de HR şi specialiştii nu consideră IT-ul un sector blocat, dar acum este accesibil mai ales seniorilor, având foarte puţine de oferit pentru începători. Un episod similar a avut loc în 2020, la începutul pandemiei, când criza sanitară a dat peste cap lumea, modelele de lucru şi planurile companiilor.

„Companiile nu mai iau la fel de multe proiecte ca altă dată, au angajaţi care aşteaptă proiecte noi şi atunci sunt mai puţin disponibile să angajeze juniori pe care să îi pregătească. Ultima dată am simţit asta în 2020, atunci când totul nu era foarte clar din punct de vedere al modului de lucru. 2021 a venit să compenseze cu volume de recrutare pentru acest segment. Acum în sector, oportunităţile pentru angajaţii entry-level au început să se reducă din nou” a mai spus Gheban la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.