Iulian Anghel, ZF: Daca singura realitate suportabila a lumii este fictiunea, de ce interziceti fictiunea?
Nazismul asta “de stanga”, iertat sa-mi fie felul de a scrie, eu nu stiu sa-l judec. Dar intreb: omenirea asta nu poate trai decat la extreme? Ca si cum intr-o oala pui o bila si apoi invarti oala si bila se duce ba de un perete, ba de altul. Am trait alaturi de “Winnetou” toata copilaria. Si citesc acum ca o editura germana ii retrege cartile “Vinnetou” al lui K. May pentru ca nu sunt “conforme cu realitatea”. Pai eu credeam ca un editor de carte stie sa faca diferenta intre realitate si fictiune. Si ca un cititor trecut prin scoala stie sa faca diferenta intre realitate si fictiune. Iar “Vinnetou” este o fictiune. Cand am citit “Calatorie spre centrul pamantului”, a lui Jules Vernes eu am fost convins ca aceasta era realitatea. Credeam, cu toata fiinta mea, si am fost foarte suparat cand tatal meu, care nu avea prea mult umor, caracter pe care i-l mostenesc, mi-a spus ca acele fapte nu sunt adevarate, ci “inventate”. Aceasta este insa realitatea unui copil.
In America, “Aventurile lui Huckleberry Finn”, romanul lui Mark Twain – o poveste care, de asemenea, mi-a incantat copilaria - este repudiat, scos din scoli, “nu-i conform cu realitatea”. Inteleg, din ce citesc, ca nici Shapeskeare n-ar fi, in Anglia, tocmai “conform cu realitatea”. Cum nici “Capra cu trei iezi” nu e.
Dar, “Epopeea lui Gilgameş“ este “conforma cu realitatea”? Este adevarat ca el a dominat in Uruk 126 de ani?
Sau ca Matusalem a trait 969 de ani iar primul sau fiu s-a nascut pe cand el avea 187 de ani? Aceste lucruri sunt predate in scoli, in Romania.
Dupa copilarie, am inceput sa citesc si altele decat cartile de aventuri. Este, asadar, “Iliada” “conforma cu realitatea”? Este “conform cu realitatea” că zeita Thetis l-a tinut de un piciorus pe fii-su, Ahile, l-a scufundat intr-o solutie minune si l-a facut invincibil? Este “conform cu realitatea” ca Ulise s-a legat de catarg ca sa asculte cantecul divin al sirenelor, la intoarcerea din Troia, cum scrie Homer, in Odiseea? Grecii ii spun lui Ulise “Odiseu”, adica “cel urat”. O fi fost Odiseu atat de urata de vreme ce Penelopa, frumoasa lui sotie, l-a asteptat zece ani crosetand la o singura bluza, cu petitorii la usa sperand, ei, ca ea va sfarsi de tricotat? Iar ea, asteptand intoarcerea lui Odiseu, cu credinta puternica: se va intoarce! Este adevarat ca Homer era orb, de vreme ce a scris o monumentala opera, in versuri?
Este “conform realitatii” ca Orfeu a mers in Infern ca s-o salveze pe Euridice, iubita lui?
Este “conform realitatii” ca Beatrice l-a condus prin Paradis pe Dante? (vezi “Divina Comedie”) Istoriile literaturii spun ca Dante a iubit-o pe Beatrice, dar ca nici macar nu a ajuns, vreodata, sa-i atinga mana. Desigur, dragostea are cararile ei.
Este adevarat ca Isus facea minuni? Multi faceau “minuni” in acea vreme. Era unul, Simon, un gnostic, care facea minuni si mai mari – Simon zbura (vezi Alexandrian – “Istoria filosofiei oculte”). Despre el scrie apostolul Marcu, in evanghelia lui. “Era unul in cetate...Simon”, un mincinos, spune Marcu. Istoriile apocrife citate de Aleandrian spun ca, la Roma, apostolul Petru s-ar fi confruntat cu Simon – doctrina crestina versus gnosticism. Dar Petru a fost mai puternic si l-a pulverizat in spatiu pe Simon. Alte istorii spun ca Simon s-ar fi oferit sa fie ingropat, cu promisiunea ca va invia, asemenea lui Isus, dupa trei zile. N-a mai apucat. “Conform cu realitatea”?
Mahomed s-a fi inaltat la cer ca să le aducă musulmanilor Coranul. S-a inaltat exact dint-un loc sfânt pentru evrei, acolo unde Avraam, patriarh deopotriva al evreilor si al musulmanilor, era pregatit sa-l aduca drept “jertfa” dumnezeului lui, pe fiul lui, Isaac. Pe Muntele Templului. Pe Muntele Templului se afla moscheea “Domul Stancii”, o bijuterie a arhitecturii: e la cateva sute de metru distanţa de Zidul Plangerii. Tradiţia musulmana spune ca Mahomed nu stia sa scrie sau sa citeasca. Asa ca, iata, asta ar fi dovada ca invatatura Coranului ar fi de conceptie divina. Exegetii Coranului cred, dimpotriva, ca Mahomed era, cum s-ar zice in zilele noastre, “un invatat”, un “erudit”. Despre Biblie noi putem citi ca a fost scrisa cam de 1.000 de oameni, intr-o mie de ani. Dar putem sti pentru ca invatatura iudeilor era una foarte deschisa. Musulmanii – nu stiu cati dintre ei - cred ca Coranul, cartea de capatai care le ghideaza viata, vine de la Allah si nu este scrisa de oameni. Este greu de cercetat, asadar, daca autorul este Mahomed sau sunt mai multi autori. Ce este “conform realitatii” aici?
Inainte de a distruge cartile pentru copii pentru ca “nu sunt conforme cu realitatea”, demonstrati ca marile mitologii, in care voi credeti cu ravna, sunt asa cum se scrie in carti. Ca nu puteti face asta, nu e treaba copiilor. Ca stergeti istoria si povestea? Asta e cumplit.
Ca nedreptatea triumfa in lume? Spuneti asta copiilor in scoli. Ca negrii au fost sclavi in America? Spuneti asta in scoli. Ca tiganii au fost sclavi in Romania”? De ce nu spuneti asta in scoli? Ca au fost “tarani lipiti de glie”, adica sclavi, pana acum 200 de ani, de ce nu spuneti asta in scoli”?
In momentul in care, in liceu, predati fizica lui Newton spuneti si ceva despre viata lui. Newton este cel mai mare fizician al lumii. Fara el nu ar fi existat Einstein si nici Hawking. Dar, după cum povesteste cu multa intelegere, insotita de ironie, Stephen Hawking (care i-a mostenit scaunul de profesor la Cambridge, dupa sute de ani de la moartea lui), în ”Scurta istorie a timpului”, Newton a avut o mare problema. Newton era un om credincios, cum era vremea de atunci. Dar teoria lui nu era credinciosa. Atunci, daca este riscul ca Universul sa se prabuseasca intr-un singur punct, potrivit legii atractiei gravitationale, ce se intampla cu Dumnezeu care a creat Univesul? Iar Newton a creat un loc special pentru Dumnezeu unde divinitatea suprema nu este atinsa de atractia gravitationala. Verificati daca este “conform realitatii”.
Spuneti asta in scoli. Copii din scolile Romaniei urmaresc cursuri de religie. Unde invata: sa iei “anafura”, “agiazma”, sa-ti faci semnul crucii. Dar cati ani avea Fecioara Maria cand l-a nascut pe Pruncul Isus? Stie careva? Unii exegenti Bibliei spun ca stiu, judecand chiar dupa cele scrise in Biblie cu privire la anii de nastere si sarbatorile iudeilor: undeva intre 13 si 15 ani. Nu cred ca Michelangelo stia cand a sculptat “Pieta”. De ce este Feciara Maria, tinand in poala ei copilul ucis, atat de tanara - este o intrebare de sute de ani. “Conform cu realitatea?”
Stim de la Einstein ca nimic nu poate calatori cu o viteza mai mare decat viteza luminii – stim formula din liceu. Dar viteza de extindere a Universului este uluitoare. La marginele Universului cunoscut, viteza este/ar fi mai mare ca viteza luminii, spun fizicienii. Ei, verificati daca “este conform realitatii”.
Suntem fictiune in mai mare masura decat suntem adevar. Daca distrugeti fictiunea, distrugeti lumea.
Arderea cartilor nu e o practica a nazistilor germani, e o practica veche. Practica “moderna” de a le interzice are o aceeasi semnificatie. Pastrez in mica mea biblioteca din casa parintilor mei cartile lui K. May si nu le voi arde dacat atunci cand pamantul va ingheta complet si nu voi avea o alta solutie. Inainte le voi mai citi insa o data.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro