Iulian Anghel, ZF: O treime din România crede in fascism. Nu le-a ajuns un Ceauşescu, vor altul mai nou

Autor: Iulian Anghel Postat la 03 ianuarie 2025 46 afişări

Iulian Anghel, ZF: O treime din România crede in fascism. Nu le-a ajuns un Ceauşescu, vor altul mai nou

Cuvantul “fascist” vine din latinescul “fascis” care inseamna “manunchi/snop de nuiele”. Filosofia fascistilor suna asa: nu poti rupe un manunchi de nuiele cu mainile goale. Dar, daca iei nuia cu nuia, rupi tot snopul. Si atunci fascistii pretind: trebuie sa fim uniti, sa fim un neam, o tara unita.

Sa-ti iubesti tara este un lucru bun pentru ca-ti iubesti asa neamul, prietenii, femeia/barbatul langa care stai, copii. Asta este o tara, pana la urma: o tara e o constiinta colectiva, constiinta ca apartii cuiva. Si nu oricum. E ceva la care vrei sa te intorci, chiar de esti peste mari si tari.

Pana aici totul e bine. Doar ca fascistii mai spun: cine nu gandeste ca noi nu-si iubeste tara, este un tradator, deci trebuie eliminat. Fascismul lui Mussolini, nazismul (nationalismul dus la dementa) lui Hitler, comunismul lui Lenin si Stalin sunt una si aceeasi religie a raului. Una si aceeasi: ii elimina pe cei care nu gandesc ca ei.

Nu va mai holbati la poeziile lui Eminescu, “La steaua care a rasarit/i-o cale atat de lunga/ca mii de ani i-au trebuit/luminii s-o ajunga” , cititi publicistica lui. Eminescu a fost ziarist si critica lui la adresa societatii in care traia este cumplita. Caragiale a fost ziarist: nimeni n-a ras mai mult de societatea lui decat Caragiale. Tudor Arghezi a fost ziarist. Nu cititi doar: “De-abia plecasei/te-am rugat sa pleci/te urmaream de-a lungul molatecii poteci/pana-ai pierit la capat in trifoi/ nu te-ai uitat odata inapoi./Voiam sa pleci/voiam si sa ramai/Ai ascultat de gandul cel dintai/Nu te oprise gandul fara glas/ De ce-ai plecat, de ce-ai mai fi ramas?”

Arghezi nu a fost doar poet, un poet minunat, Arghezi a fost un jurnalist de ce mai mare clasa, care a facut inchisoare pentru ca a criticat politica regelui Ferdinand I, cel pe care noi il adoram azi. Si a fost arestat si inchis inca de doua ori dupa, multi ani dupa, pentru ca credea ca o alianta cu Germania nazista este fatala pentru tara. Dreptatea lui a fost fara cusur. Sa nu mai idolatrizam Romania din trecut si sa nu ne mai intoarcem la ea. Arghezi era liberal in judecata. Eminescu era conservator, dar toti ce scrie arata o judecata liberala chiar daca-i detesta pe liberali – vorbim de partidul liberal de atunci. Nu vreau sa ma intorc in epoca lor. Nici in epoca Legiunii.

Orice liberal in judecata trebuie eliminat, spun noii extremisti de azi, ca si cei din trecut. Asta a insemnat legionarismul in Romania. Ca Dumnezeu, crucea, mataniile... Pai eu nu cred in niciun dumnezeu, deci trebuie sa fiu eliminat? Iar comunismul, dincolo de Marx, dincolo de Lenin, a preluat, neuron cu neuron, judecata fascistilor, minus dumnezeu ca comunistii erau, ziceau ei, atei: cine nu e cu noi este impotriva noastra!

Din pacate, doua milioane si aproape jumatate de romani au votat – la alegerile anulate de CCR – cu un fascist. O treime din cei care au mers la vot au votat cu fascismul. Au votat cu unul care zice ca numele lui Vlad Dracula nu vine de la “Ordinul Dragonului” pe care-l mostenise de la tatal sau si care primise acest ordin de la principele Transilvaniei, Sigismund Bathory. Si ca apoi, el insusi, a fost primit in „Ordinul Dragonului” de regele Ungariei. Si nu zic acest om ca Vlad a fost casatorit de trei ori, primele doua casatorii cu doua unguroaice cu care a avut patru copii, asadar mostenitorii lui ajunsi mai tarziu pe tron – Mihnea ce Rau, de pilda - aveau sangele romanesc si unguresc, deopotriva.

Ordinul Dragonului, echivalent al Ordinului Cavalerilor Templieri pentru Europa de est a acelor vremi,  a fost primit de tatal lui Vlad de la regele Ungariei. Dar Vlad a vazut caderea Constantinopolui, pentru ca a luptat acolo impreuna cu grecii/romanii, cu vreti voi sa le spuneti. Dar nu, zice divinul prezidentiabil: Poporul il iubea si-i era “drag” de el, deci era “Vlad Dragul” nu “Dracula”. Doar ca “drag” este un cuvant din slavona, intrat in limba romana la 400 - 500 de ani de la moartea lui Vlad Dracula sau Tepes, cum il stim toti.

Toti care votati – din furie, din alte cauze – cu fascistii care invoca o puritate a poporului, iubiti dreptatea si-l vreti pe Tepesi inapoi, ganditi-va la asta: Tepes a iubit doua unguroaice si a avut patru copii cu ele.

Vreti fascism? Bine. Doar ca, a doua zi ar trebui sa va lingeti pe bot de tot ce ganditi pentru a doua zi. Pentru ca judecata liberala nu va mai putea fi pusa in discutie. Va fi interzisa si gata. Veti auzi ca Tepes a avut o singura nevasta “romaneasca” care se ducea zi de zi la biserica cu cinci copii dupa ea si toti se rugau pentru neamul romanesc. O sa va fie dor de Ceausescu. Aleluia!

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
fascism

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.