Iulian Anghel, ZF: Revoluţiile sunt făcute de copii, nu de părinţi, de aceea protestul tinerilor în faţa extremismului este cea mai bună veste a acestei săptămâni ciudate
Vă mai aduceţi aminte: “Noi suntem poporul/Jos cu dictatorul?” Aceasta este generaţia mea.
Copiii de azi nu au de unde să ştie, dar născocesc un altul: “Noi nu plecăm afară/Aici, seară de seară!”
Schimbările mari sunt făcute de copii, nu de părinţi. Vă mai aduceţi aminte de Gavroche sau de Cosette?
Generaţia mea a făcut revoluţia. A fost la toate protestele împotriva lui Ion Iliescu şi a comuniştilor vopsiţi. Dar eram tineri atunci. Fetele frumoase de atunci sunt azi mămici grijulii: “Nu te duce mamă că...” Uite că se duc. Generaţia TickToc, cea de care toată lumea spune că-i tâmpită, crescută în puf şi habarnistă, uite că este în stradă. Sunt convins că mulţi din copiii ăştiau crescut fără părinţi, pentru că părinţii lor dădeau cu mătura prin Franţa, spălau farfuriile prin Italia, ca să-i ţină pe ei la şcoală. Iată, acum, aceşti copii strigă: Nu vrem să plecăm din ţară! Plecaţi voi, “suveraniştilor”! Păi ce mesaj este mai bun pentru o ţară decât acesta: Eu nu plec din ţară? Aceşti copii trebuie susţinuţi şi toţi trebuie să-i susţinem, chiar dacă nu mai suntem tineri. Iar toţi cei care au stat în campusurile din Grozăveşti sau Regie trebuie să-şi aminte că nu-i dureau picioarele când umpleau, cu miile, cheiul Dâmboviţei în drum spre Universităţii. Acelaşi lucru trebuie să o facă şi cei care au stat în campusurile universitare din Iaşi, Timişoara, Cluj, Galaţi, Constanţa - trebuie să-şi amintească că nu i-a durut picioarele când mergeau pe jos la proteste. România de azi este mai bună decât România de acum 35 de ani pentru că protestele blocau Calea Victoriei şi Universitatea. Pentru că adolescenţii de atunci, adulţii de azi, nu voiau comunism - nu pentru că erau tembeli, ci pentru că ştiau halatele albastre ale părinţilor lor, murdare de păcură şi noroi, şi au vrut altceva.
Votul viitor trebuie să fie masiv împotriva lui Georgescu, iar varianta asta soft cu “nu zic cu cine am votat că e secret” este cea mai mare tâmpenie inventată pe aici. Adică marele ziare americane, englezeşti, franţuzeşti, anunţă, pe prima pagină şi argumentat, de ce au făcut o alegere, iar noi suntem democraţi şi ne trezim cu nişte nebuni pe cap? Nimeni nu pune la îndoială votul, dar el trebuie să fie limpede exprimat. Extremismul va aduce un dezastru României. Trebuie trecut peste asta şi apoi avem timp să vedem ce este prostia asta cu “suveranismul”, într-o lume în care globalizarea nu poate fi oprită decât în cazul unui cataclism nuclear. Şi putem apoi să vedem unde e rana care poate ucide societatea, pentru că este clar că e undeva o hemoragie pe care niciun medic nu a văzut-o. Putem să vedem ce este ăla “sistem” şi “antisistem” pentru că este clar că sociologii noştri au făcut facultatea pe Lună sau pe Marte, numai pe Terra nu. Deocamdată, urgenţa este un vot pentru partidele tradiţionale care să poată forma o majoritate şi un vot masiv pentru Elena Lasconi, în turul doi. Pentru România, un 40% pentru extreme, de stânga, de dreapta, este devastator pentru că democraţia noastră, încă foarte tânără, nu are anticorpi împotriva unei boli pe care nu o cunoaşte.
Protestul tinerilor arată că România este vie şi are resurse de inteligenţă şi de revoltă, nebănuite până la protestele de acum 35 de ani, de cele de la Colectiv. Şi arată că ţara este pe un făgaş bun. Nu există democraţie în lumea asta care să nu se fi consolidat pe un vot de protest.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro