LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şI de business NOERR: Ajutoarele de stat au bugete din ce în ce mai mari, dar tot nu fac faţă acestei nevoi mari pentru investiţii

Autor: Mirabela Tiron Postat la 13 iunie 2024 40 afişări

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şI de business NOERR: Ajutoarele de stat au bugete din ce în ce mai mari,  dar tot nu fac faţă acestei nevoi mari pentru investiţii

Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şI de business NOERR, spune că România este în cea mai bună perioadă de dezvoltare economică, atât ca volum al investiţiilor cât şi ca volum al  finanţărilor.

"Vedem în proiectele realizate de noi tot mai multe investiţii şi de magnitudine mai mare. Dacă acum 5- 10 ani vorbeam de investiţii de  5-10 mil euro şi  se păreau mari, acum vorbim de investiţii de 30-100 mil. euro. Ajutoarele de stat au bugete din ce în ce mai mari, acoperă tot mai multe industrii, dar tot nu fac faţă acestui volum al investiţiilor. În ultimii ani bugetele anuale nu au fost suficiente, s-a ajuns  să se depună de 3-5 ori mai multe proiecte, ceea ce arată că este nevoie de mai mulţI bani pentru dezvoltarea acestor business-uri. Este un apel pe care îl fac pentru Guvern să facem notificări la Comisia Europeană să mărim aceste  bugete anuale de 150 mil euro pe an", a spus el în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economi 2024.

 

Ce a mai spus?

► Fereastra pentru  depunerea proiectelor pe materiale de construcţii s-a închis (buget de 150 mil euro), cea pentru  industria alimentară s-a închis, există fondul de modernizare pentru proiecte- energia verde- pentru autoconsum şi vânzare, unde sunt 820 mil euro în acest an, fereastra este deschisă acum.

Avem bugetul de 220 mil euro pentru reciclare, fereastrăse deschide luna următoare, companiile ce vor realiza investiţii pot primi 8,4 mil euro.

► Există un proiect de interes european comun pentru companiile ce investesc în industria de cercetare dezvoltare, unde companii din România au fost aprobate şi primesc finanţare PNRR- de 500 mil euro,  unde Bosch, Continental  au fost aprobate pentru activităţI de research.. O industie de cercetare dezvoltare de care avem nevoie. Dacă acum 5 ani vorbeam de asamblare, acum vorbim de industria cercetării dezvoltării, unde sunt companii ce investesc sume mari, multe din fabricile de componente auto vor avea şi unitatea de cercetare pe lângă unitatea de producţie. Este un trend pe care îl vedem în Ungaria sau Polonia

► Dacă acum 10-15 ani, 90% din proiecte erau investiţii făcute de multinaţionale, acum s-a echilibrat ponderea, avem 50% multinaţionale şI 50% companii româneşti pentru proiecte cu ajutoare de stat. Au prins curaj antreprenorii români, promit capacităţi de producţie, aplică pentru ajutoare de stat.

► Ponderea s-a echilibrat, sunt scheme de ajutor de stat unde companiile româneşti aplică, datorită faptului că antrepernorii români au luat exemplul multinaţionalelor şi au început să creadă în aceste ajutoare, să aibă business planuri credibile, au acces la cofinanţări,   au putere financiară ridicată şi pot să se înhame la proiecte de investiţii pe anii următori.

Fondurile nerambursabile vor exista mereu, companiile trebuie să fie bine informate, să se documenteze bine legat de aceste surse de finanţare, multe companii află prea târziu despre aceste finanţări.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.