Jocurile foamei: Vladimir Putin este gata să rişte mii de vieţi pentru a câştiga războiul. Ce spune un istoric de la prestigioasa Universitate Yale

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 14 iunie 2022 211 afişări

Jocurile foamei: Vladimir Putin este gata să rişte mii de vieţi pentru a câştiga războiul. Ce spune un istoric de la prestigioasa Universitate Yale

Timothy Snyder, un important istoric din cadrul Yale, una dintre cele mai prestigioase universităţi din întreaga lume susţine că Vladimir Putine este gata să joace cartea foametei pentru a câştiga războiul. Cele mai afectat de decizia liderului de la Kremlin vor fi ţările în curs de dezvoltare.

Snyder a explicat într-o amplă postare pe Twitter planurile lui Putin privind problema securităţii alimentare, pe care l-a numit „ultimul capitol al politicii foametei”.

„Rusia are un plan foarte bine pregătit pentru a profita de problema siguranţei alimentare. Vladimir Putin se pregăteşte să lovească în ţările aflate în curs de dezvoltare, aceasta fiind următorul pas în încercarea sa de a câştiga războiul”, scria istoricul şi profesorul Timothy Snyder.

Zona din jurul Mării Negre, la care se adaugă inclusiv Rusia şi Ucraina a fost pentru mult timp considerată „grânarul lumii”, datorită solului fertil şi producţiei imense de cereale. Împreună, cele două naţiuni sunt responsabile pentru 30% pentru exporturile globale de grâu, Ucraina reprezentând în această ecuaţie aproximativ 12%.

Experţii au avertizat în trecut de mai multe ori că întreruperea acestor exporturi poate avea consecinţe grave precum ţări precum Yemen, care a exportat un sfert din grâul consumat numai din Ucraina.

În prezent Ucraina acuză Rusia că blochează exportul a milioane de tone de cereale. Kremlinul, în manieera sa caracteristică, neagă şi ignoră acuzaţiile.

„Dacă blocada rusă continuă, zeci de milioane de tone de cereale vor putrezi, iar zeci de miliaone de oameni din Africa şi Asia riscă să moară d foame”, a mai spus istoricul.

Potrivit lui Tymothy Snyder, planul lui Putin are trei obiective principale: Blocarea exporturilor care se va traduce în distrugerea statalităţii ucrainene, crearea instabilităţii în Europa prin migraţia unor refugiaţi care se bazează pe rolul de grânar al Ucrainei şi în final crearea unui nou instrument de propagandă.

„Atunci când revoltele din cauza alimentelor vor izbucni şi pe măsură ce foametea va lua amploare, propaganda rusă va fi liberă să dea vina pe Ucraina pentru aceaestă problemă şi să ceară recunoaşterea câştigurilor teritoriale ale Rusiei şi ridicarea tuturor sancţiunilor”, a mai adăugat istoricul.

În timp ce războiul continuă să se desfăşoare, Vladimir Putin continuă să arate cu degetul spre Occident pentru problemele globale privind aprovizionarea, cerând totodată ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Pe câmpul de luptă, trupele ruseşti s-au concentrat asupra reginii Donbas după mai multe încercări eşuate de a prelua Kievul. De cealaltă parte, ucrainenii cer tot mai disperaţi din ce în ce mai multe arme.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.