Jumătate dintre contractele de muncă ale românilor sunt cu salarii nete mai mici de 1.600 de lei

Autor: Ramona Cornea Postat la 24 ianuarie 2021 452 afişări

Mai bine de jumătate dintre contractele de muncă (50,3%) care erau înregistrate în REVISAL la nivelul lunii decembrie 2020 erau pentru salarii nete de sub 1.600 de lei, conform datelor de la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa.

Jumătate dintre contractele de muncă ale românilor sunt cu salarii nete mai mici de 1.600 de lei

„Piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a Uniunii Europene, însă costul brut al orei de muncă este la doar 35% din media UE“ ♦ În decembrie 2020, circa 36,9% din contractele de muncă sunt pe salarii nete între 1.600 şi 3.200 de lei pe lună, iar 12,8% din contractele de muncă înregistrate sunt pe salarii de peste 3.200 de lei pe lună ♦ În economia locală erau înregistrate 5,57 milioane de contracte de muncă la finalul lunii decembrie 2020.

Mai bine de jumătate dintre contractele de muncă (50,3%) care erau înregistrate în REVISAL la nivelul lunii decembrie 2020 erau pentru salarii nete de sub 1.600 de lei, conform datelor de la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa.

„Jumătate din contractele de muncă sunt cu salarii nete mai mici de 1.600 lei! Vi se pare o situaţie normală? Demnă de un stat social european? Într-o ţară în care costurile de trai se apropie cu paşi rapizi de media din UE. Aveţi soluţii pentru asta? Aveţi de gând în mandatul dumneavoastră să acţionaţi pentru deblocarea negocierilor colective şi restabilirea dreptului la asociere sindicală?

“, spun reprezentanţii Cartel Alfa într-un mesaj adresat ministrului muncii, Raluca Turcan pe un site de socializare.

Mai mult, organizaţia sindicală Cartel Alfa arată că 36,9% din contractele de muncă sunt pe salarii nete între 1.600 şi 3.200 de lei pe lună, iar 12,8% din contractele de muncă înregistrate sunt pe salarii de peste 3.200 de lei pe lună.

„În ceea ce priveşte distribuţia salariilor din România, doar 13% sunt la un nivel peste salariul mediu. Datele din REVISAL ne arată că avem 1,6 milioane de lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este şi mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor sunt încadraţi cu salarii care nu depăşesc 1.600 lei net/2.700 brut, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor“, conform unui comunicat de presă semnat de Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Conform datelor de la Ministerul Muncii, la data de 31 decembrie 2020 erau circa 5,57 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL.

Salariul minim net pe economie este de 1.386 de lei în anul 2021, în creştere de la 1.346 de lei la nivelul anului 2020, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate dintre angajaţii din economia locală au un salariu cu circa 200 de lei mai mare decât salariul minim net. Pe 11 ianuarie 2021, Cartel Alfa a decis să înceapă o serie de acţiuni de protest, în urma politicii de austeritate în domeniul salarizării anunţată de autorităţi, adică faptul că salariul minim a crescut cu doar 41 de lei net), iar anumite drepturi salariale au fost îngheţate.

„Concret, ne opunem politicii de auste­ritate în domeniul salarizării. Nici menţine­rea salariului minim la un nivel atât de scă­zut, nici îngheţarea unor drepturi salariale nu se justifică având în vedere că salarizarea din România este mult în urma productivi­tăţii şi a nivelului preţurilor pentru bunuri şi servicii. Astfel, piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE (Eurostat), însă costul brut al orei de muncă este la doar 35% din media UE“, transmitea Bogdan Hossu.

ramona.cornea@zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.