Jurma, despre valul 6 Covid: Este cel mai subestimat val de până acum din perspectiva testelor

Autor: Cosmin Pirv Postat la 04 august 2022 36 afişări

Jurma, despre valul 6 Covid: Este cel mai subestimat val de până acum din perspectiva testelor

Medicul Octavian Jurma spune că au fost deja două zile în care cazurile noi se situează sub valorile din zilele echivalente din săptămâna trecută, dar atrage atenţia că valul 6 este cel mai subestimat val de până acum din perspectiva testelor.

„În sfârşit pot să vă dau şi veşti bune. Am aşteptat şi datele de astăzi că să putem confirma debutul unui nou trend. Din fericire avem deja a doua zi în care cazurile noi se situează sub valorile din zilele echivalente din săptămâna trecută. De asemenea aceste valori se situează nu doar mult sub prognoza directă de duminică trecută, cât şi sub prognoza directă făcută duminică pe baza scăderii aceleraţiei săptămânale. Este prea devreme să confirmăm dacă asistăm la debutul unui platou sau al unei faze descendente, abia săptămâna viitoare vom şti”, a scris miercuri seara pe Facebook Octavian Jurma.

Acesta spune că evoluţia valului 6 se suprapune surprinzător de bine peste cea a valului 2 în 2020, în perioada în care toate restricţiile au fost temporarar eliminate de suspendarea legii carantinei.

„Din păcate evoluţia testelor temperează optimismul meu în această etapă a valului 6. În raportul cu numărul de cazuri, testăm cel mai puţin din întrega pandemie (cu excepţia valului 1 când nu prea aveam teste). Dacă în valul 5-Omicron în ianuarie, făceam în jur de 50,000 de teste pe zi (RT-PCR + Rapide) la 8,000 de cazuri, acum facem în jur de 25,000 de teste pentru 8,000 de cazuri. Cu alte cuvinte, rata de pozitivare este dublă în acest val 6 la acelaşi număr de cazuri faţă de valul 5, iar dacă ne raportăm doar la testele RT-PCR situaţia este şi mai dramatică. Mă mult, sunt judeţe unde nu se testează aproape deloc şi 5 judeţe fac 50% din testele din România”, afirmă specialistul.

Conform acestuia, valul 6 este fără îndoială cel mai subestimat val de până acum din perspectiva testelor.

El arată că rata de pozitivare este un indicator foarte important în pandemie şi reprezintă raportul între numărul de teste şi numărul de cazuri pozitive. În forma sa procentuală, rată de pozotivare spune câte cazuri pozitive depistăm la fiecare 100 de teste. Recomandarea ECDC este de a menţine rata de pozitivare sub 4%, iar la depăşirea pragului de 10% se consideră că am pierdut capacitatea de control a epidemiei prin mijloace epidemiologice, arată Jurma.

El adaugă că săptămâna trecută rata de pozitivare a atins maximul istoric al pandemiei cu o valoare medie de 33.4% la 8,100 de cazuri noi, peste vârful atins în valul 5 de 33.1% la 30,000 de cazuri noi.

„Nu cred că rata de pozitivare poate depăşi 50% în condiţiile în care marea majoritate a testelor sunt teste rapide pentru că ne apropiem de limita teoretică a acestora. Dacă ne-am baza doar pe teste RT-PCR ca în valul 2 din 2020, nu am putea confirma mai mult de 5,000 de cazuri pe zi la o rată de pozitivare de 100%! Este neîndoielnic că dacă am avea un nivel de testare similar cu cel de la începutul acestui an, numărul de cazuri ar fi depăşit deja 20,000 de cazuri pe zi încă de săptămâna trecută. Dincolo de dezamăgirea că avem o confirmare statistică a nivelului la care a ajuns interesul autorităţilor sanitare în pandemia de COVID-19, scăderea acestui indicator este de asemenea un motiv de optimism”, mai spune Jurma.

Acesta susţine că un platou chiar şi la acest nivel înalt sau o scădere a numărului de cazuri ar da răgaz sistemului medical să se acomodeze la valul de internări care urmează inevitabil la 1-2 săptămâni după valul de infectări şi să se pregătească pentru o nouă fază de creştere a acestui val după deschiderea şcolilor.

„Nu cred că vom asista la o reluare a creşterii rapid accelerate până în septembrie, aşa cum se aşteaptă şi autorităţile. De fapt dacă acest val a fost în realitate mai apropiat de valul 5 ca amplitudine, aşa cum sugerează curbă ratei de pozitivare, e posibil să vedem o fază descendenţa similară celei din valul 5. Să sperăm aşadar că luna august va fi caracterizată de o temperare a valului pandemic şi că valul de infectări va fi mai blând decât cele precedente. Vom afla asta doar săptămâna viitoare când în mod normal vom atinge şi maximul valului de internări la ATI decese”, spune medicul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
octavian jurma,
teste,
covid,
perspectiva,
cazuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.