​Jurnal bursier, 10 iulie: Bursa de Valori Bucureşti se apreciază cu 0,6% într-o şedinţă în care protagonistele au fost Arobs Transilvania şi DN Agrar, cele mai tranzacţionate două acţiuni

Autor: Liviu Popescu Postat la 10 iulie 2024 34 afişări

​Jurnal bursier, 10 iulie: Bursa de Valori Bucureşti se apreciază cu 0,6% într-o şedinţă în care protagonistele au fost Arobs Transilvania şi DN Agrar, cele mai tranzacţionate două acţiuni

Indicele bursier BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat cu 0,5% pe 10 iulie 2024 şi a ajuns la 18.432 de puncte, într-o şedinţă în care protagonistele au fost două companii care nu sunt de obicei cele mai lichide: Arobs Transilvania (care a încheiat a doua partea a majorării de capital împreună cu suplimentarea prin plasament privat) şi DN Agrar (plasament privat a echivalentul a 6% din companie).

Cele două au fost peste “clasicele” companii care ocupă în mod tradiţional podiumul, precum OMV Petrom, Banca Transilvania, Hidroelectrica.

Astfel, cea mai mare companie din IT listată la Bursa de Valori Bucureşti a avut 11 tranzacţii de 46 mil. lei înregistrate în sistemul bursei, la preţul de 0,82 lei pe unitate. Numărul de acţiuni, 56,5 milioane de unităţi.

 

Pe de altă parte DN Agrar - cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, a avut tranzacţii de 14,6 mil. lei la preţul de 1,5 lei înregistrat pe segmentul special al pieţei AeRO. Circa 9,7 milioane de acţiuni DN Agrar au schimbat acţionarii în 142 de tranzacţii cel mai probabil fiind vorba de un plasament privat accelerat. În piaţa regular acţiunile DN au avut minus 3% la 1,55 lei. 

 

Şi în sfârşit prima companie din BET ca lichiditate – Petrom (SNP) cu tranzacţii de 9 mil. lei, potrivit datelor BVB. Lichiditatea pe segmentul de acţiuni a fost de 114 mil. lei, arată BVB.  

 

Din rândul celor 20 de acţiuni ale BET, doar patru au fost pe minus miercuri, cu scăderi de la 0,4% pentru TTS, 0,3% TEL şi DIGI la 0,1% pentru Electrica. Bursa de Valori şi Nuclearelectrica au stagnat în timp ce restul au avut creşteri de la 0,1% pentru ONE, 0,2%

 

Conpet, la 0,3% Hidroelectrica şi 0,4% Banca Transilvania la 1,8% TeraPlast şi 2% Fondul Proprietatea.

 

A două cea mai lichidă acţiune din BET după Petrom a fost banca de la Cluj cu 8 mil. lei, iar a treia – Hidroelectrica (6,2 mil. lei).

 

Pe bursele europene FTSE 100 are plus 0,5%, Paris plus 0,7%, DAX plus 0,8%, FTSE MIB 1%. 

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.