Kelemen: Vocea străzii cere lucruri legitime, trebuie să vedem că doar clasa politică poate da răspuns. Există foarte multe tensiuni în societate
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, că este clar că vocea străzii cere lucruri legitime, dar trebuie să se vadă că numai clasa politică poate da răspunsuri la aceste probleme, susţinând că răspunsurile "nu pot veni din partea Armatei sau a oamenilor care demonstrează pe străzi".
Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionli (CRU), unde şi-a prezentat raportul politic, că societatea românească este una care reacţionează "foarte nervos" la ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv, iar cei care au ieşit în stradă sunt revoltaţi şi a avertizat că sentimentele de revoltă pot uşor să degenereze, "ceea ce nu este bine", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Evenimentele din ultima săptămână pot să schimbe radical relaţiile politice din ţară, trebuie să înţelegem cu toţii acest lucru, să anticipăm că aceste evenimente vor avea consecinţe serioase. Societatea românească este una care reacţionează la ceea ce s-a întâmplat, care reacţionează foarte nervos, este vorba de nervi care se exprimă în cadru familial, al prietenilor. Oamenii care au ieşit în stradă sunt revoltaţi, iar sentimentele de revoltă pot uşor să degenereze, ceea ce nu este bine. Nu putem clădi o societate pe aceste sentimente, trebuie să sprijinim intenţiile bune. Este clar că vocea străzii cere lucruri legitime şi trebuie să vedem că numai clasa politică poate da răspunsuri la aceste probleme, răspunsurile nu pot veni din partea Armatei sau a oamenilor care demonstrează pe străzi.
Este clar că am avut şi avem alegeri libere, există instituţii democratice şi trebuie să mergem mai departe pe această cale, să urmăm această logică", a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, situaţia actuală din ţară este mai mult decât o criză guvernamentală, fiind vorba "de o criză a societăţii care necesită soluţii mai profunde".
"Ce s-a întâmplat a culminat cu demisia Guvernului şi s-au pus semne de întrebare serioase privind întreaga clasă politică. Trebuie ca societatea, instituţiile democratice, să găsească soluţii, să ţinem cont de doleanţele şi aşteptările societăţii. Clasa politică trebuie să fie în stare să spună clar şi răspicat că există un sistem de instituţii democratice în ţară, un Parlament. Este clar că nu există nicio alternativă la acest sistem de instituţii democratice, societatea trebuie să înţeleagă că nu există alternativă faţă de aceste instituţii. Dacă acceptăm acest lucru, cu siguranţă pe termen scurt sau mediu se vor rezolva problemele", a spus el.
Kelemen Hunor a arătat că Uniunea s-a prezentat, joi, la consultările de la Cotroceni, unde a propus soluţii, menţionând că se poate răspunde la această criză dacă există o agendă clară, care să aibă o soluţie pe termen scurt şi mediu şi una imediată, care să redea încrederea oamenilor că lucrurile se vor schimba.
"Riscul care a dus la acest haos, şi există un risc în continuare, datorită acestei mânii resimţite la nivelul societăţii care să degenereze şi nu dorim ca aceste riscuri să degenereze în lucruri nedorite. Ne dorim ca în termen scurt să avem un guvern care să îşi asume anumite lucruri, care să vină cu soluţii pe termen scurt, imediat şi să creeze o situaţie prin care să schimbăm lucrurile pe termen mediu şi lung. E nevoie de un compromis din partea partidelor politice, de acceptarea ideii că nu lupta pentru putere e importantă, ci să avem un guvern care să stea în fruntea ţării, să controleze situaţia, să avem un guvern democratic, un premier care să îşi aleagă membrii guvernului, să prezinte bugetul pe 2016, să gestioneze şi problematica legii electorale şi să pregătească alegerile de anul viitor", a spus Kelemen Hunor.
El crede că este nevoie de alegeri anticipate anul viitor, în condiţiile în care nu este o soluţie ca actualul Parlament să funcţioneze încă un an.
"Propunerea noastră este ca alegerile locale şi cele parlamentare să fie comasate. Asta e propunerea noastră, agenda noastră care dă speranţă oamenilor ca, după alegerile anticipate, să avem un Parlament credibil care să conducă ţara în direcţia bună. Partidele trebuie să accepte situaţia şi Parlamentul să fie unul care să dea şi o nouă Constituţie, avem nevoie de descentralizare, de reforme în educaţie, sănătate, în toate celelalte domenii care funcţionează prost", a menţionat preşedintele UDMR.
Kelemen a arătat că i-a propus, cu câteva luni în urmă, preşedintelui Klaus Iohannis un contract cu societatea în ceea ce priveşte sănătatea şi învăţământul şi un pact privind convieţuirea cu minorităţile, documente care trebuie aduse la viaţă.
"Există foarte multe tensiuni în societate şi, mai devreme sau mai târziu, acestea vor duce la explozii în societate. Vocea străzii spune că legea trebuie respectată şi acelaşi lucru îl spunem şi noi", a afirmat Kelemen.
Kelemen Hunor participă, sâmbătă, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, la şedinţa de reconstituire a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) după Congresul Uniunii din luna aprilie, manifestare care a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la clubul Colectiv.
În cadrul şedinţei se va alege noul preşedinte al CRU, dar se va adopta şi regulamentul de desemnare a candidaţilor la alegerile locale din 2016.
Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat în Piaţa Universităţii din Capitală, animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum şi cerând demisiile premierului Victor Ponta, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Urmare a acestor ample proteste, premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, fiind urmat de primarul Cristian Popescu Piedone.
Protestele au continuat miercuri, joi şi vineri, în Piaţa Universităţii ieşind în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro