La 100 de zile de guvernare, comunitatea de afaceri apeciază drept nesatisfăcătoare performanţa ministerelor cu impact în economie
Comunitatea de afaceri consideră, la 100 de zile de guvernare, că performanţa ministerelor cu impact în economie şi a celor 7 miniştri care le conduc se situează la un nivel nesatisfăcător. Cele mai slabe prestaţii le-au avut ministrul Transporturilor şi cel al Muncii, arată un sondaj realizat la iniţiativa fundaţiei Romanian Business Leaders.
Miniştrii evaluaţi sunt Constantin Niţă (Economie), Răzvan Nicolescu (Energie), Ioana Petrescu (Finanţe Publice), Florin Jianu (IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism), Attila Korodi (Mediu şi Schimbări Climatice), Rovana Plumb (Muncă, Familie, Protecţie Socială şi Persoane Vârstnice) şi Dan Şova (Transporturi).
Ministrul Finanţelor Publice Ioana Petrescu se bucură de cea mai favorabilă percepţie, peste jumătate din respondenţi (52,9%) considerând că activitatea ministrului a fost bună sau acceptabilă, în timp ce 36,5% au o percepţie negativă asupra activităţii sale. Aspectele pozitive sunt facilităţile pentru profitul reinvestit; renunţarea la unele taxe şi tarife şi comasarea altora pentru a eficientiza activitatea de colectare şi pentru a îmbunătăţi climatul de business; iniţierea demersurilor pentru reducerea CAS; măsurile de îmbunătăţire a sistemului de raportare şi plăţi de impozite în regim on-line.
Aspectele negative ale activităţii Ioanei Petrescu sunt calitatea proastă a unor texte de lege pregătite de funcţionari din minister/ANAF fără să ţină cont de recomandările mediului de afaceri şi ale profesioniştilor din domeniu; creşterea fiscalităţii prin introducerea de noi impozite (ex. taxa pe construcţii speciale) şi majorarea semnificativă a unor taxe locale şi accize pe diverse produse (ex. majorarea accizei la combustibili); întârzieri în restructurarea şi profesionalizarea ANAF; întârzierea rescrierii Codului Fiscal, care conţine multe prevederi neclare şi insuficiente.
Ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu se bucură de aprecierea a 42,3% dintre participanţii la sondaj, iar 41,2% au o percepţie negativă. Oamenii au apreciat faptul că ministrul a început să lucreze la Strategia Energetică a României, continuă aplicarea principiilor de guvernanţă corporatistă la companiile de stat din subordine, dar şi faptul că a atras în Departamentul de Energie experţi tineri din mediul privat corporatist.
Aspectele negative sunt schema de sprijin a diferitelor tipuri de energie regenerabilă, care nu a fost încă soluţionată; nu este formulată o decizie clară cu privire la rentabilitatea şi atractivitatea proiectelor energetice “strategice”; nu există încă progres privind o Foaie de Parcurs referitoare la reforma sectorului gazelor naturale; nu s-a luat încă o decizie cu privire la dimensionarea corectă a activităţii de minerit în bazinul Olteniei (lignit) şi nu s-a înregistrat progres în decizia de privatizare/restructurare a Complexului Energetic Hunedoara;
Ceilalţi miniştri au primit: Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice - 39,8% activitate bună sau acceptabilă, 38,6% nemulţumiţi; Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu - 29,8% pozitiv/acceptabil şi 50% negativ; Ministrul Economiei Constantin Niţă 28,1% mulţumiţiţi şi 57,3% nemulţumiţi; Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb - 24% mulţumiţi, 64,6% nemulţumiţi.
Recent demisionatul ministrul al Transporturilor Dan Şova acumulează 79,7% nemulţumiţi şi doar 14% mulţumiţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro