"Legea Nordis": Cum poate ajuta mai departe piaţa imobiliară şi pe cel care investeşte în apartamente aflate în construcţie sau la stadiu de proiect
"Legea Nordis" a trecut de Senatul României se prezintă ca o măsură inovatoare destinată să reducă fraudele imobiliare şi să amplifice protecţia cumpărătorilor de locuinţe. Printre avantaje în favoarea clientului ar fi limitarea avansului în funcţie de evoluţia construcţiei şi reducerea tarifului notarial dacă la tranzacţie participă şi un avocat specializat în imobiliare. Legea vine în condiţiile în care dezvoltatori care nu aveau nici măcar autorizaţie de construire, încasau de la clienţi preţul întreg pentru un apartament, deşi acesta exista doar în randări.
Potrivit avocatului specializat în tranzacţii imobiliare, Paul Dumbrăvanu, citat de termene.ro, legea în forma actuală are trei probleme – prima ar fi dezechilibrul în alocarea riscului financiar – Franţa sau Belgia limitează avansul la 0-5%, în timp ce România s-ar duce în 15%, iar dezvoltatorii pot încasa 65% din preţ până la finalizare. A doua ar fi abordarea reactivă în locul prevenţiei, în condiţiile în care nu se impune un cont escrow, cum există în Vest sau Dubai – banii sunt depuşi în contul escrow de către cumpărător, dar aceştia sunt o garanţie pentru bancă, nu fonduri din care se poate alimenta dezvoltatorul. Astfel, banca ar avea un control mult mai strict asupra dezvoltării şi acţiona drept un organ de control în favoarea clientului.
Al treilea este faptul că în caz de insolvenţă, la masa credală creditorii garantaţi, adică băncile au rang privilegiat, nu clienţii.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro