Lider sindical despre comisiile anticorupţie din şcoli: De ce nu şi la Minister sau la inspectorate?
Liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ din judeţul Suceava, Giani Leonte, solicită renunţarea la înfiinţarea comsiilor anticorupţie din şcoli pe care le consideră ”aberante” şi se întreabă de ce nu s-a dispus înfiinţarea unei comisii anticorupţie la minister sau în inspectoratele şcolare.
Giani Leonte arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a constatat că nu sunt suficiente comisiile existente în unităţile de învăţământ şi ”a mai inventat una”, respectiv comisia anticorupţie, liderul sindical susţinând că aceasta este inutilă şi birocratizează excesiv educaţia.
"Dacă Ministerul Educaţiei crede că o astfel de comisie e utilă, mă întreb de ce nu a dispus înfiinţarea unei comisii anticorupţie şi la nivelul ministerului şi inspectoratelor şcolare. De ce, din nou, se loveşte pe la spate în şcoli şi birocratizăm excesiv educaţia? Hai să înfiinţăm un post de poliţie în fiecare şcoală că să creştem calitatea actului educaţional!", susţine liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ din judeţul Suceava.
El a menţionat că sunt legi organice care condamnă corupţia şi nu înţelege rostul pentru o asemenea comisie.
"Cine verifică activitatea acestei comisii? O altă comisie?", s-a întrebat liderul sindical sucevean, care consideră că demnitatea oamenilor din şcoli şi imaginea învăţământului românesc sunt grav afectate de această iniţiativă.
Liderul sindical adaugă că va solicita, prin intermediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ”renunţarea la constituirea acestei comisii aberante”.
Ministerul Educaţiei Naţionale a emis, în luna ianuarie, un ordin de aprobare a metodologiei ”privind managementul riscurilor de corupţie în cadrul Ministerului Educaţiei şi al instituţiilor şi unităţilor subordonate sau coordonate a căror activitate vizează învăţământul preuniversitar”.
Potrivit acestui ordin, "în vederea realizării activităţilor de management al riscurilor de corupţie, şefii structurilor Ministerului Educaţiei Naţionale dispun, prin decizie, constituirea de comisii pentru prevenirea actelor de corupţie în educaţie".
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, Mariana Drumea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că au fost transmise şcolilor din judeţ documentele privind metodologia de aplicare a ordinului şi că directorii şcolilor au fost informaţi cu privire la rolul şi activitatea acestor comisii.
"Suntem în etapa de identificare a riscurilor prin aplicarea unor chestionare pentru personalul angajat al şcolilor", a spus Drumea.
Ea a arătat că în cele 220 de şcoli cu personalitate juridică din judeţ sunt în curs de constituire comisiile anticorupţie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro