Liderii UE decid asupra unei operaţiuni militare contra traficanţilor de imigranţi la Mediterana
Liderii europeni, care se reunesc joi într-un summit extraordinar la Bruxelles după ce sute de imigranţi ilegali au murit înecaţi în Mediterana, urmează să se pronunţe asupra unei operaţiuni militare împotriva traficanţilor, potrivit unui proiect de declaraţie, relatează AFP în pagina electronică.
Este necesar "să se întreprindă eforturi sistematice în vederea identificării, capturării şi distrugerii ambarcaţiunilor înainte să fie utilizate de către traficanţii" de imigranţi ilegali, se arată în document, pe care AFP precizează că l-a putut consulta miercuri.
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini "este invitată să înceapă imediat pregătiri în vederea unei posibile operaţiuni de Securitate şi Apărărare în acest scop, în acord cu legislaţia internaţională".
Primele consultări cu privire la această propunere relevă "o voinţă politică în vederea lansării acestui semnal puternic", a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.
"Nu putem fi consideraţi serioşi dacă nu luăm în considerare cererea lui Matteo Renzi", a declarat un oficial european de rang înalt. Şeful Guvernului italian a cerut să fie examinată posibilitatea efectuării unor "intervenţii ţintite" împotriva traficanţilor de persoane din Libia, care a devenit o ţară de îmbarcare a imigranţilor ilegali sau unor candidaţi la azil aflaţi în drum către Italia şi Malta.
În cazul în care este acceptată, organizarea acestei operaţiuni militare europene va reprezenta o premieră în luptă împotriva imigraţiei clandestine.
"Punerea ei în aplicare va lua timp", au avertizat diplomaţi însărcinaţi cu dosarul. "Va fi necesar să se pregătească panuri operaţionale, apoi să se mobilizeze mijloace militare", potrivit acestor surse.
Operaţiunea Atalante, misiunea militară UE împotriva pirateriei în largul coastelor Somaliei, a fost lansată în 2008, însă primele acţiuni împotriva ambarcaţiunilor piraţilor au fost efectuate în 2011-2012, a subliniat eurodeputatul francez Arnaud Danjean.
"Pentru a distruge ambarcaţiuni în Libia, este necesar un mandat judiciar" din partea ONU, a subliniat el. "Posibilitatea de a acţiona pe uscat în Somalia, acordată forţei navale Atalante, nu a fost utilizată aproape deloc, pentru că nu este simplu", a insistat el.
Planul prezentat liderilor europeni prevede, de asemenea, măsuri în vederea unor intervenţii în timpul traversării Mediteranei de către ambarcaţiuni cu imigranţi ilegali.
Acesta propune "dublarea" de la trei la şase milioane de euro a bugetului lunar alocat FRONTEX, agenţia UE pentru securitate şi frontiere externe, în vederea consolidării mijloacelor alocate misiunilor maritime Triton în Italia şi Poseidon în Grecia, cu scopul de a le permite să-şi intensifice operaţiunile de supraveghere şi salvare.
A treia dimensiune a planului vizează găzduirea imigranţilor ilegali şi refugiaţilor. Planul propune statelor membre să găzduască "cel puţin 5.000 de persoane care au obţinut statutul de refugiat", în cadrul unui proiect de reinstalare.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a comparat miercuri faptul că ţara sa găzduieşte aproximativ două milioane de refugiaţi din Siria cu abordarea UE de a "lăsa ambarcaţiunile (cu imigranţi ilegali) să se scufunde şi să moară".
El a făcut aceste comentarii în contextul în care o ambarcaţiune de doar 20 de metri lungime, cu aproximativ 800 de imigranţi ilegali la bord, s-a scufundat în largul Libiei, în weekend, după ce s-a lovit de un cargo portughez care-i răspundea semnalului de ajutor. Numărul exact al victimelor ar putea să nu fie cunoscut niciodată, în contextul în care ambarcaţiunea s-a scufundat într-una dintre cele mai adânci zone ale Mediteranei.
Alţi 1.106 imigranţi ilegali au fost aduşi pe ţărmurile italiene miercuri, după ce au fost salvaţi de pe mare de către Paza de Coastă italiană. Astfel, numărul total al imigranţilor ilegali aflaţi în centre de primire în Italia la 70.507 oameni, a anunţat Ministerul italian de Interne.
- Comercianţi de sclavi
Premierul britanic David Cameron este pregătit să ofere serviciile navelor de război ale Marinei Regale, care ar putea să încerce să împiedice plecarea din Libia a ambarcaţiunilor cu imigranţi.
Însă unii experţi pun la îndoială faptul că o asemenea acţiune, după modelul în care Australia abordează criza imigranţilor, poate fi efectuată fără mandat ONU.
"Astăzi ştim că faptul că nu există o operţiune de salvare nu a redus, ci mai degrabă a crescut numărul persoanelor care încearcă să traverseze Mediterana", a declarat miercuri Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Antonio Guterres.
Duminică a avut loc cel mai mare dezastru dintr-o serie de accidente pe Mediterana, în urma cărora, de la începutul anului, au murit peste 1.750 de persoane - de 30 de ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut - şi aproape 5.000 de la începutul lui 2014.
În acest ritm, 30.000 de oameni ar putea muri pe mare anul acesta, iar Italia s-ar putea confrunta cu sosirea pe ţărmurile sale a 200.000 de imigranţi ilegali, potrivit unor estimări prezentate de organizaţii de caritate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro