Lidl ridică cel mai mare depozit al companiei în România, cu o suprafaţă de 8 hectare, aproape dublă faţă de media celorlalte centre logistice, investiţie care ar putea ajunge la 40-50 mil. euro

Autor: Cristina Roşca Postat la 28 februarie 2023 697 afişări

Lidl ridică cel mai mare depozit al companiei în România, cu o suprafaţă de 8 hectare, aproape dublă faţă de media celorlalte centre logistice, investiţie care ar putea ajunge la 40-50 mil. euro

Lidl, liderul comerţului alimentar autohton, ce deţine o reţea de circa 350 de magazine de discount în România, dezvoltă cel mai mare depozit de pe plan local, ce va măsura 8 hectare (80.500 mp), arată datele ZF. Suprafaţă e aproape dublă faţă de media celorlalte centre logistice deja existente în România, conform datelor din piaţă.

Discounterul german deţine toate depozitele în proprietate În medie, un centru logistic de 4-5 hectare costă 20-30 mil. euro, conform celor mai recente date ZF, astfel încât noua investiţie Lidl ar putea ajunge la 40-50 mil. euro, potrivit estimărilor.

Lidl, liderul comerţului alimentar autohton, ce deţine o reţea de circa 350 de magazine de discount în România, dezvoltă cel mai mare depozit de pe plan local, ce va măsura 8 hectare (80.500 mp), arată datele ZF. Suprafaţă e aproape dublă faţă de media celorlalte centre logistice deja existente în România, conform datelor din piaţă.

Compania are deja şase centre logistice pe plan local, cel mai recent fiind inaugurat chiar în 2023. Acesta este amplasat aproape de Bucureşti, măsoară 56.000 mp şi este astăzi cel mai extins ca suprafaţă dintre cele deţinute de companie.

Nemţii de la Lidl au depozite în zona Fundeni de lângă Bucureşti, în Chiajna (lângă Bucureşti), la Nedelea (lângă Plo­ieşti), Iernut (lângă Târgu-Mureş), Lugoj şi în Cordun, o localitate de lângă Roman.

Noul centru logistic va fi amplasat în localitatea Ariceştii Rahtivani din Prahova. Aceasta se află la circa 10 kilometri de Nedelea, unde există deja un depozit Lidl. Oficialii discounterului german nu au răs­puns solicitării ZF privind acest proiect. Mai exact, ei nu au spus dacă este vorba de cel de-al şaptelea depozit în România sau de relocarea celui deja existent în judeţul Prahova într-un spaţiu mai mare.

Până acum, nemţii nu au făcut relocări decât în cazul magazinelor - al celor pe for­mat vechi, ce nu puteau fi aduse la stan­dar­dele actuale. La depozite, au construit mereu unele noi pentru a ţine pasul cu expansiunea reţelei.

Discounterul german deţine toate depo­zite în proprietate, faţă de alţi jucători care preferă să le închirieze de la jucătorii specia­lizaţi. De regulă, reţelele germane merg pe modelul proprietăţii.

În medie, un centru logistic de 4-5 hec­tare costă 20-30 mil. euro, conform celor mai recente date ZF, astfel încât noua investiţie Lidl ar putea ajunge la 40-50 mil. euro, conform estimărilor. Construcţia unui nou centru logistic vine în contextul în care compania continuă expansiunea în România. Astăzi, sunt circa 350 de unităţi.

„Din ianuarie 2022 până în ianuarie anul acesta, am inaugurat 38 de unităţi, dintre care 10 au fost relocări. Suntem prezenţi în toate judeţele, iar în 2022 am reuşit să ne extindem reţeaua atât în centrele urbane mari precum Bucureşti, Oradea sau Timişoara, cât şi în localităţile mai mici precum Pucioasa (judeţul Dâmboviţa), Apahida (judeţul Cluj), Săcălaz (judeţul Timiş), Ştefăneştii de Jos (judeţul Ilfov) sau Şimleul Silvaniei (judeţul Sălaj). Odată cu deschiderea unor unităţi noi, am continuat investiţiile în procesul de modernizare a magazinelor noastre, aşa am avut şi înlocuiri ale unor unităţi mai vechi, pe care le-am optimizat pentru a corespunde standardelor“, au afirmat recent oficialii Lidl la solicitarea ZF.

Conform celor mai recente date comunicate de companie - informaţii ce datează deja de câţiva ani - Lidl îşi planificase pentru România cel puţin 400 de magazine. Această valoare se schimbă însă periodic, odată cu creşterea economiei, cu creşterea nivelului de trai. În urmă cu mai mulţi ani, oficialii discounterului comunicaseră public dorinţa de a ajunge la 300 de unităţi. Apoi au mai urcat pragul cu încă 100. Acum ei nu mai fac publice astel de cifre, de la plecarea fostului CEO - Frank Wagner - Lidl a schimbat strategia dde comunicare. Mai exact, nu mai comunică, noul CEO - Marco Giudi nu a acordat niciun interviu.

Depozitul din Ariceştii Rahtivani, o zonă foarte căutată de companii pentru proiecte logistice, va fi construit de Baupartner Group. Lucrarea a început în 2022, fiind în desfăşurare azi, potrivit datelor existente. Acesta ar putea fi gata în 2024-2025, ţinând cont de timpul necesar realizării celui mai nou depozit Lidl, cel din Fundeni.

Grupul Baupartner, controlat de Michael Dietrich, a finalizat anterior mai multe proiecte importante în România, precum construcţia fabricii de frigidere Haier şi a depozitului eMAG din Giurgiu.

Lidl este liderul comerţului local, cu afaceri de aproape 15 mld. lei în 2021, plus 15%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lidl,
comert,
depozit,
centru logistic

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.