Linie de producţie semi-automatizată pentru panouri prefabricate cu structură din cadre de lemn şi izolaţie din paie
Biobuilds a construit prima fabrică din lume care produce panourile prefabricate cu structură din cadre de lemn şi izolaţie din paie la gabarite de pereţi, realizate printr-un proces semiautomatizat. Proiectul pilot Biobuilds, casa pasivă Ria House, este cea mai eficientă casă pasivă din lume produsă cu tehnologie de serie.
Descrierea inovaţiei:
Pentru ca prefabricatele din lemn să poată fi folosite eficient la construcţia unei case, trebuie să ajungă la o calitate ridicată standardizată, deci să menţină o constantă raportată la întreaga producţie, spun reprezentanţii producătorului de case pasive Biobuilds. Compania a proiectat şi implementat o linie de producţie pentru case pasive cu acest tip de panouri prefabricate, la un grad de automatizare care, conform studiilor interne realizate, nu a fost atins până acum în lume.
Cadrele de lemn sunt realizate automatizat, cu roboţi. Paiele trec în procesul de presare în cadre, la o densitate uniformă de 105 kg/mc. Tunderea baloţilor are un nivel de automatizare care asigură planeitatea pe ambele feţe ale panourilor, acestea putând fi placate în mod ermetic în procesul de fabricare. Astfel, creşte factorul de protecţie la umiditate, dar şi faţă de dăunătorii uzuali ai paielor. Modul de lucru este gândit ca o celulă completă: toate departamentele implicate, de la arhitectură la şantier, au un flux de lucru eficient.
Elementul de noutate:
Fabrica Biobuilds este prima din lume care produce acest tip de panouri la gabarite de pereţi, cu lungime maximă 12 metri, realizate printr-un proces semi-automatizat.
Acesta implică mai multe categorii de operaţiuni şi este gândită integral de echipa Biobuilds. Factorul uman este programat să intervină mai puţin, conlucrând cu procesele automatizate. La sfârşitul ciclului de fabricare, panoul, închis şi compact, devine parte integrantă dintr-un perete, care va fi montat direct pe şantier, semi-finisat.
Efectele inovaţiei:
Eficienţa energetică pasivă este întâmpinată de surse de energie regenerabilă şi sisteme de instalaţii eficiente, astfel încât costurile de încălzire şi răcire se reduc cu până la 95% pe an, investiţia iniţială mai mare fiind amortizată în timp. Pe lângă standardul de casă pasivă, aceste case întrunesc principii pentru creşterea sănătăţii aerului interior de până la 5 ori mai mult decât aerul exterior, în acelaşi timp având o amprentă de carbon a construcţiei şi utilizării apropiată de zero. În contextul încălzirii globale şi al unui sector de construcţii responsabil cu aproximativ 40% din emisiile globale de carbon, acest lucru are un impact major asupra protejării mediului natural. Automatizarea aduce o calitate incomparabil mai bună faţă de orice operaţiune făcută manual. Nivelul ridicat de prefinisare permite o calitate sporită a execuţiei de pe şantier şi o rapiditate de montare a panourilor de două-trei zile, realizarea casei la stadiul semifinisat fiind posibilă în maximum o lună de la finalizarea fundaţiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro