Listarea Twitter: cum să convingi investitorii să-ţi dea 1 miliard de dolari când n-ai avut profit timp de 7 ani

Autor: Marius Oncu Postat la 04 octombrie 2013 46 afişări

Compania americană Twitter a prezentat planuri pentru atragerea a până la 1 miliard de dolari printr-o ofertă publică iniţială, dezvăluind pentru prima dată că veniturile s-au triplat în ultimul an, dar şi că nu a înregistrat niciodată profit în cei şapte ani de la înfiinţare, scrie Financial Times.

Listarea Twitter: cum să convingi investitorii să-ţi dea 1 miliard de dolari când n-ai avut profit timp de 7 ani

Analişti, acţionari şi consilieri ai companiei au sugerat că listarea ar putea evalua Twitter la 12-15 milarde de dolari, faţă de valoarea de 8 miliarde de dolari estimată într-un proces de atragere de fonduri în 2011. Veniturile, în mare parte din publicitate, au totalizat anul trecut 316,9 milioane de dolari.

Documentele Twitter nu indică valoarea la care se autoevaluează compania, dar chiar şi la o estimare precaută de 12 miliarde de dolari participaţia cofondatorului Evan Williams, cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 12%, ar valora până la 1,4 miliarde de dolari. De asemenea, preşedintele Twitter, Jack Dorsey, ar deţine acţiuni de 588 de milioane de dolari.

Compania va stabili preţul de listare după o serie de prezentări pentru investitori, care ar putea fi iniţiate chiar în octombrie. Tranzacţionarea la bursă ar putea începe din noiembrie, sub simbolul TWTR, referire la numele iniţial, "twttr". Peste 100 de milioane de utilizatori zilnici au postat în total 300 de miliarde de tweet-uri de la înfiinţarea companiei în 2006.

"Am început cu o idee simplă: să spui şi altora ce faci, în limita a 140 de caractere (...) Misiunea noastră este să dăm tuturor puterea de a crea şi împărtăşi idei şi informaţii instantaneu, fără bariere.

Afacerea şi veniturile noastre vor urma întotdeauna această misiune, în moduri care îmbunătăţesc, şi nu reduc, dialogul liber şi global", se arată într-o scrisoare a Twitter adresată potenţialilor acţionari.

Compania a avertizat că strategia de a acorda acţiuni în pachetele salariale ale angajaţilor vor împiedica trecerea pe profit până la sfârşitul anului următor. De asemenea, creşterea veniturilor ar putea încetini în viitor.

Potrivit datelor financiare prezentate de Twitter, veniturile s-au dublat în prima jumătate a acestui an, la 253,6 milioane de dolari, în timp ce pierderile au crescut cu 41%, la 69,3 milioane de dolari.

Twitter obţine o mare parte din venituri din publicitate. Firma eMarketer estimează pentru companie venituri din publicitate de 582,8 milioane de dolari în acest an şi de 950 de milioane de dolari anul următor.

Goldman Sachs va fi aranjorul principal, iar la ofertă vor mai lucra şi bănci precum Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of America Merrill Lynch şi Deutsche Bank.

Compania intenţionează să folosească veniturile din listare pentru creşterea "flexibilităţii financiare", întrucât anticipează totalul investiţiilor din acest an la 275 de milioane de dolari în acest an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TWITTER,
LISTARE,
/actualitate/listarea-twitter-cum-sa-convingi-investitorii-sa-ti-dea-1-miliard-de-dolari-cand-n-ai-avut-profit-timp-de-7-ani-11452960
11452960
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.