Locuinţele şi birourile din Bucureşti se construiesc cu 3.000 de muncitori din India, Vietnam sau Nepal

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 13 ianuarie 2022 164 afişări

Locuinţele şi birourile din Bucureşti se construiesc cu 3.000 de muncitori din India, Vietnam sau Nepal

Zona Bucureşti-Ilfov a atras aproape 3.000 din cei circa 7.000 de muncitori străini care au ajuns să lucreze în construcţii în România în primele zece luni ale anului 2021, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Cu un puternic pol de dezvoltare imobiliară conturat în această zonă, regiunea Bucureşti-Ilfov are şi cea mai mare nevoie de personal pe şantiere, în condiţiile unui deficit puternic de forţă de muncă în domeniu.

În clasamentul judeţelor României după numărul de străini care ajung să lucreze în construcţii, se mai înscriu la vârf Constanţa (cu peste 900 de muncitori), Prahova (peste 400), Iaşi (peste 300), Bihor (aproape 300), Mehedinţi (peste 200), Cluj, Timiş, Argeş, Braşov, Buzău, Olt (cu peste 100 de muncitori străini fiecare).

„Noi nu avem încă angajaţi străini, dar probabil că vom avea. Este foarte greu să aduci oameni să lucreze aici, pe când exportul de forţă de muncă este foarte uşor de făcut”, spunea recent Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica, producător de pavele din Suceava, un judeţ care a atras anul trecut 85 de angajaţi de pe hotare.

Turcia, India, Bangladesh, Vietnam, Nepal sunt prin­ci­pa­le­le ţări care au furnizat for­ţă de muncă pentru in­dus­tria cons­trucţiilor din Româ­nia, în con­diţiile în care oferta lo­ca­lă este defi­citară. Nepal, Sri Lanka, Maroc, Moldo­va, Pakistan, Ucraina sunt alte ţări care se înscriu în top zece, cu câteva sute de cetăţeni fiecare ajunşi anul trecut în firmele de construcţii din România. Li se adaugă însă şi state precum Egipt, China, Serbia, Sudan, care au trimis, la rândul lor, zeci de oameni pe şantierele şi în fabricile de materiale de construcţii pe plan local doar în perioada ianuarie-octombrie 2021.

În total, puţin peste 7.000 de străini au venit să lucreze în construcţii în România în primele zece luni ale anului 2021, în uşoară scădere faţă de anul anterior, când, în primele nouă luni, peste 7.300 de mun­citori de peste graniţe veniseră în România cu acelaşi scop.

Cea mai mare lipsă se resimte pentru posturile de muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mo­zaic, faianţă, gresie, pentru care au fost aduşi 1993 de oameni de la începutul anului 2021 până în octombrie inclusiv - cei mai mulţi din Turcia, dar şi din India, Bangladesh, Republica Moldova şi Nepal. Cererea a fost mare şi pentru munci­torii necalificaţi la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii, fiind angajaţi 1.020 de cetăţeni străini. Zidar rosar-ten­cuitor, fierar betonist, dulgher, lăcătuş me­ca­nic, zugrav sunt alte funcţii pentru care au fost aduse câteva sute de persoane din străinătate pentru a acoperi deficitul.

Numărul angajaţilor din domeniul construcţiilor, o industrie care a suferit în ultimii ani din cauza deficitului de personal, a depăşit în 2020 pragul de 400.000, ajungând la peste 416.000, potrivit datelor din bilanţurile companiilor care au făcut rapor­tările pe 2020. Şi totuşi, sunt prea puţini pentru nevoia companiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
india,
nepal

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.