Lovitură pentru una dintre investiţiile fondului de pensii AZT Viitorul Tău, care investeşte economiile de pensie a 1,8 milioane de români: acţiunile producătorului olandez de cipuri ASML, acolo unde fondul avea 120 mil. lei, au pierdut 20% în două zile pe fondul perspectivelor financiare mai slabe

Autor: Liviu Popescu Postat la 16 octombrie 2024 21 afişări

Lovitură pentru una dintre investiţiile fondului de pensii AZT Viitorul Tău, care investeşte economiile de pensie a 1,8 milioane de români: acţiunile producătorului olandez de cipuri ASML, acolo unde fondul avea 120 mil. lei, au pierdut 20% în două zile pe fondul perspectivelor financiare mai slabe

Cele mai recente date, la august 2024, arată că investiţia AZT Viitorul Tău la ASML Holding reprezenta 0,38% din activul net @ Aceasta era a doua cea mai mare investiţie în acţiuni listate pe o bursă externă după CTP (208 mil. lei)

Acţiunile producătorului olandez de cipuri ASML Holding (ASML) au pierdut aproape 20% în două zile pe Bursa de Valori din Amsterdam în contextul în care compania a avertizat cu privire la o redresare mai lentă a pieţei semiconductorilor, în rezultatele financiare care au fost publicate accidental cu o zi mai devreme.

Compania, ale cărei acţiuni au scăzut de la 792 de euro pe unitate la 646 de euro, a fost astfel penalizată de investitori. Printre acţionarii ASML Holding - care are o capitalizare bursieră de 253 miliarde de euro - se afla la finalul lunii august (cele mai recente date) şi fondul de pensii private Pilon II al Allianz Ţiriac Pensii Private, respectiv AZT Viitorul Tău. 

Fondul avea investiţii de 120 mil. lei (24 mil. euro), adică 0,38% din activul net al fondului. Potrivit datelor din platforma desprepensiiprivate.ro, aceasta era singurul fond P2 investitor la ASML. Spre comparaţie la finalul anului 2023 investiţia AZT Viitorul Tău la ASML era de 62 mil. lei.

De la începutul lui 2024 încoace acţiunile ASML au minus 5% (inclusiv scăderea de zilele trecute). Fondul are active de 31 mld. lei investite în numele a 1,8 milioane de salariaţi români, potrivit datelor ASF.

Potrivit datelor din rapoartele AZT, investiţia la ASML era a doua cea mai mare investiţie străină în acţiuni după cea de la dezvoltatorul imobiliar CTP (208 mil. lei).

Publicaţia britanică Financial Times notează că scăderea acţiunilor ASML a provocat o undă de şoc pe alte companii din AI (precum Nvidia). Compania olandeză şi-a redus perspectivele pentru anul viitor, după ce a raportat pentru trimestrul al treilea comenzi care au fost doar la jumătate faţă de aşteptările investitorilor.

Directorul executiv Christophe Fouquet a avertizat cu privire la “prudenţa clienţilor” şi la o redresare “mai treptată” în toate domeniile, în afara inteligenţei artificiale.

Rezultatele dezamăgitoare, a căror publicare fusese programată pentru miercuri, au fost publicate pentru scurt timp pe site-ul său marţi, înainte de a fi şterse şi apoi republicate 30 de minute mai târziu, ASML acuzând o “eroare tehnică”.

ASML a anunţat că vânzările sale nete totale pentru 2025 vor fi de 30-35 miliarde de euro, cu o marjă brută cuprinsă între 51% şi 53%. Anterior, ASML declarase că veniturile ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro pentru acel an, cu o marjă brută cuprinsă între 54% şi 56%, notează FT.

Rezervările nete - o măsură a comenzilor plasate de clienţii ASML - au fost de 2,6 miliarde de euro pentru al treilea trimestru, cu mult sub cele peste 5 miliarde de euro aşteptate de analişti. Analiştii de la Stifel au declarat într-o notă către clienţi că intrările de comenzi au fost “foarte slabe”.

Într-un interviu preînregistrat publicat marţi, şeful financiar al ASML, Roger Dassen, a declarat că “probleme concurenţiale foarte specifice în activitatea de turnătorie” au contribuit la o redresare mai lentă a acelor pieţe de cipuri care nu au beneficiat de cererea în creştere pentru infrastructura de calcul AI. “Performanţa puternică a IA continuă în mod clar”, a adăugat el.​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fond,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.