Luciana Lixandru, unul dintre cei mai puternici români din industria de venture capital: Cei care compară Europa cu Silicon Valley îşi pierd vremea, este ca o competiţie de alergare între un bebeluş şi un adolescent. Mai bine ne-am concentra pe ce putem face noi în Europa să creştem
Europa ar trebui să nu-şi mai irosească timpul comparându-se cu Silicon Valley, al cărei succes vine după cinci decenii de activitate, ci să se concentreze pe ceea ce poate face pentru a se dezvolta fructificând resursele de clasă mondială de care dispune, afirmă Luciana Lixandru – unul dintre cei mai puternici români din industria de venture capital, care este partener în cadrul gigantului american Sequoia Capital, şi membru în boardul mai multor companii tech.
“În ultimele luni, m-am confruntat tot mai des cu întrebări despre declinul tehnologic al Europei. Doresc să împărtăşesc perspectiva mea asupra acestui subiect. Deşi sunt realistă în privinţa succesului modest al Europei până în prezent şi a absenţei companiilor evaluate la un trilion de dolari, sunt optimistă în ceea ce priveşte viitorul său. De fapt, mi-am pus pielea în joc şi am ales să-mi bazez cariera pe această convingere – activând de peste un deceniu în domeniul investiţiilor de tip venture capital pe continent, în loc să mă mut în Silicon Valley.
Iată câteva observaţii asupra acestui subiect:
1. Da, dezvoltarea unei companii tech din Europa este mai dificilă. Europa este fragmentată, iar expansiunea în diferite ţări este provocatoare.
În majoritatea sectoarelor, trebuie să te impui şi pe piaţa americană pentru a deveni o companie de anvergură. Această realitate va persista.
2. Suprareglementarea rămâne o provocare. Mobilitatea redusă a forţei de muncă încetineşte procesele de recrutare şi restructurare. Reglementările complică fuziunile şi achiziţiile (M&A). Aceste aspecte necesită reformă, iar guvernele trebuie să fie receptive dacă îşi doresc să stimuleze creşterea economică şi inovaţia.
3. Comparaţia între succesul istoric al Americii în tech şi cel al Europei este fundamentală greşită. Este ca o competiţie de alergare între un copil de un an care învaţă să meargă şi un adolescent. Silicon Valley a început să se dezvolte acum cinci decenii, în timp ce scena tech europeană a început să prindă contur doar în ultimul deceniu. Suntem, pur şi simplu, într-o etapă mai timpurie a dezvoltării.
4. Majoritatea fondatorilor de companii decacorn din SUA sunt antreprenori cu experienţă anterioară sau profesionişti care s-au format în companii de tip scaleup înainte de a-şi lansa propriile proiecte. Având în vedere stadiul incipient al ecosistemului nostru, abia începem să observăm acest val în Europa, ceea ce este încurajator.
5. Antreprenorii de elită din Europa sunt la acelaşi nivel cu omologii lor din SUA. Am avut privilegiul să colaborez cu mulţi dintre ei - Daniel Dines la UiPath, William S. la Deliveroo, Thomas Plantenga la Vinted, Koen Bok şi Jorn van Dijk la Framer, Andrey K. la Miro, Arthur Waller la Pennylane). Aceştia reprezintă vârful excelenţei antreprenoriale.
6. DeepMind, Spotify, Klarna, Revolut, Adyen, Supercell sunt exemple elocvente ale potenţialului european.
7. Dispunem de ingineri şi cercetători în domeniul AI de nivel mondial în număr semnificativ.
8. Avem acces la capital, iar ideea că antreprenorii europeni preferă să-şi vândă companiile prematur este un stereotip depăşit.
9. În încheiere, un îndemn la acţiune: în loc să publicăm încă un articol de opinie despre deficienţele Europei, să ne concentrăm pe îmbunătăţirea situaţiei actuale”, a scris Luciana Lixandru.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro