Lumea e avidă de indicii privind sănătatea economiei Chinei, însă datele sunt din ce în ce mai greu de obţinut, iar analizele negative dispar
Obţinerea unei imagini clare asupra problemelor celei de-a doua mari economii a lumii a devenit din ce în ce mai dificilă, scrie The Wall Street Journal.
Obţinerea unei imagini clare asupra problemelor celei de-a doua mari economii a lumii a devenit din ce în ce mai dificilă, scrie The Wall Street Journal.
La începutul acestei săptămâni, biroul naţional de statistică al Chinei a anulat abrupt publicarea datelor trimestriale privind PIB-ul ţării fără a oferi vreun motiv sau a stabili o dată nouă. Cu câteva zile înainte, agenţia vamală a ţării pur şi simplu nu a publicat datele comerciale lunare oficiale, neoferind nicio explicaţie.
Deciziile, despre care economiştii spun că nu au un precedent evident în China, au venit în condiţiile desfăşurării congresului Partidului Comunist unde liderul Xi Jinping este de aşteptat să obţină un al treilea mandat.
În ultimul an, biroul naţional de statistică al ţării şi firmele private de cercetare au retractat sau eliminat mai multe date pentru ca acestea să nu fie accesibile publicului, în timp ce rapoarte ale economiştilor şi analiştilor, în special cele cu perspective mai pesimiste, au fost retractate sau şterse. Unii analişti proeminenţi care au ridicat semne de întrebare privitoare la politicile economice şi-au văzut conturile de social media suspendate.
Iar, în ultimele săptămâni, autoritatea de reglementare a pieţei serviciilor financiare a îndemnat firmele de brokeraj să se abţină de la comentarii înaintea congresului Partidului Comunist.
Integritatea datelor economice din China se află de multă vreme sub semnul întrebării pentru investitori şi economişti. Legea privind securitatea datelor adoptată de China anul trecut îngreunează şi mai mult accesul companiilor şi investitorilor străini la informaţii privitoare la firme locale.
Însă îngrijorările privind accesul la indicatori economici exacţi şi analize independente sunt în creştere odată cu accelerarea încetinirii economiei chineze înaintea congresului. O mare parte din date evidenţiază slăbiciuni din economia chineză, care suferă de pe urma declinului sectorului proprietăţii şi politicilor Covid-19 care sufocă cheltuielile consumatorilor şi investiţiile.
Xi între timp încearcă să izoleze economia ţării de turbulenţe geopolitice şi să prezinte abordarea Chinei drept superioară modelelor occidentale de guvernanţă.
Datele privind exporturile care ar fi trebuit publicate săptămâna trecută erau aşteptate să indice o încetinire a creşterii exporturilor ţării la cel mai scăzut ritm din cinci luni, potrivit unui sondaj WSJ realizat în rândul economiştilor. În mod similar, datele ce ar fi trebuit publicate în această săptămână erau aşteptate să arate o încetinire a creşterii PIB-ului chinez.
Unii se tem că economiştii şi băncile de investiţii din China ezită să ofere evaluări mai pesimiste ale economiei de teamă să nu intre în conflict cu autorităţile, chiar şi după o serie de reduceri ale estimărilor privind PIB-ul din ultimele luni.
Acest lucru înseamnă că noi reduceri agresive ar putea urma, în special pentru anul viitor, creând şi mai multă nesiguranţă pentru investitori, arat Logan Wright, de la Rhodium Group.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro