Măcel pe Wall Street: S&P500 scade cu 2,3%, Dow Jones cu 1,5%, Nasdaq cu 3,5% după vânzări agresive, vulturul Elliot atacă Nvidia şi o numeşte “bulă” şi tehnologia AI “exagerată”, iar încetinirea bruscă a angajărilor în SUA pune paie pe foc
Acţiunile americane scad accelerat la debutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, cu un S&P500 în scădere cu 2,3%, Dow Jones cu 1,5% iar Nasdaq cu nu mai puţin de 3,5%, în contextul în care episodul agresiv de vânzări de joi continuă, dar de data aceasta accentuat şi de câteva rapoarte şi comentarii negative.
Astfel, vânzarea de acţiuni la nivel mondial s-a accentuat vineri, pe măsură ce o încetinire bruscă a angajărilor în SUA a pus presiune pe o piaţă a acţiunilor deja afectată de o scădere abruptă a acţiunilor din sectorul semiconductorilor, scrie Financial Times.
Tot vineri fondul de hedging Elliott Management a spus investitorilor că Nvidia se află într-o "bulă", iar tehnologia inteligenţei artificiale care determină preţul acţiunilor gigantului producător de cipuri este "exagerată". Acţiunile Nvidia scad cu 6% la 103 dolari.
Randamentele obligaţiunilor americane au scăzut în urma datelor privind locurile de muncă, deoarece investitorii s-au îndreptat către siguranţa titlurilor de Trezorerie şi au pariat că Rezerva Federală - care a menţinut ratele dobânzilor constante miercuri - va fi nevoită să răspundă la slăbirea economiei prin reduceri rapide ale costurilor de împrumut.
Randamentul dobânzii pe 10 ani în SUA a scăzut cu 0,18 puncte procentuale, până la 3,79%, cel mai scăzut nivel din decembrie. Investitorii se aşteaptă acum ca Fed să reducă costurile de împrumut cu un punct procentual complet până la sfârşitul anului, ceea ce implică faptul că va trebui să efectueze o reducere extra-large de jumătate de punct la una dintre cele trei reuniuni rămase.
"Fed a aruncat zarurile încă o dată miercuri şi s-a dovedit că s-a înşelat", a declarat Steven Blitz, economist şef pentru SUA la TS Lombard.
Numărul locurilor de muncă de vineri "nu înseamnă recesiune, dar Fed trebuie să acţioneze, iar o reducere de 0,5 puncte procentuale în septembrie este acum ferm pe masă. Ar putea chiar să acţioneze mai devreme, înainte de reuniune", a adăugat el.
Elliot a adăugat că este "sceptic" că marile companii din domeniul tehnologiei vor continua să cumpere unităţile de procesare grafică ale producătorului de cipuri în cantităţi atât de mari şi că inteligenţa artificială este "exagerată, multe aplicaţii nefiind pregătite pentru prime time".
Multe dintre presupusele utilizări ale IA "nu vor fi niciodată eficiente din punct de vedere al costurilor, nu vor funcţiona niciodată corect, vor consuma prea multă energie sau se vor dovedi a fi nedemne de încredere", a declarat acesta.
Avertismentul fondului speculativ vine în contextul în care acţiunile de cipuri, care s-au bucurat de o creştere uriaşă determinată de fervoarea investitorilor cu privire la potenţialul inteligenţei artificiale generative, se prăbuşesc din cauza îngrijorărilor cu privire la faptul că marile companii vor continua să cheltuiască masiv pe inteligenţa artificială.
Acţiunile Intel au scăzut cu 20 % după închiderea pieţei americane de joi, după ce producătorul de cipuri a dezvăluit planurile de a reduce aproximativ 15 000 de locuri de muncă.
Nvidia domină piaţa procesoarelor puternice necesare pentru a construi şi implementa sisteme mari de inteligenţă artificială, cum ar fi tehnologia din spatele ChatGPT al OpenAI.
În ultimele luni, companii precum Microsoft, Meta şi Amazon au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura de inteligenţă artificială, o mare parte din acest capital revenind Nvidia. În acelaşi timp, mulţi dintre cei mai mari clienţi ai săi îşi dezvoltă propriile cipuri rivale.
Acţiunile sale au scăzut cu peste 20% de la sfârşitul lunii iunie, când a devenit pentru scurt timp cea mai mare companie din lume, cu o capitalizare de piaţă de peste 3,3 miliarde de dolari, pe măsură ce îngrijorarea cu privire la durabilitatea investiţiilor în inteligenţă artificială a cuprins Wall Street.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro