LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Maghiarii iau cu asalt benzinăriile croate pentru că acolo carburanţii sunt mai ieftini

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 10 ianuarie 2023 33 afişări

Maghiarii iau cu asalt benzinăriile croate pentru că acolo carburanţii sunt mai ieftini, în timp ce polonezii se simt înşelaţi de cel mai mare benzinar care nu a majorat preţurile.

Maghiarii iau cu asalt benzinăriile croate pentru că acolo carburanţii sunt mai ieftini

Când vine vorba de carburanţi în Europa de Est în plină furtună de inflaţie, nimic nu este simplu. În Ungaria, după ce guvernul a retras plafoanele de preţ, benzi­na şi motorina s-au scumpit atât de munt încât ungurii se duc acum să-şi facă plinul la maşini în ţarile vecine. Croaţia, de acum ţară membră a zonei euro, este un exemplu, scrie ZF.

În Polonia, faptul că uriaşul PKN Orlen, compania de petrol şi gaze de stat care are cele mai multe benzinării, nu a majorat preţurile carburanţilor după ce guvernul a reintrodus TVA normal, de 23%, faţă de 8% cât a fost până la 1 ianuarie, a stârnit un scandal. Polo­nezii se simt înşelaţi, pentru că au dedus că până acum au plătit preţuri umflate artificial. Diferiţi analişti şi politicieni vorbesc de mono­pol şi chiar de practici de tip cartel la nivel internaţional. În plus, scriu ziarele, preţurile carburanţilor vor continua să crească.

Maghiarii au acum cei mai scumpi carbu­ranţi din regiune şi de aceea cei care locuiesc aproape de graniţe fug la vecini să-şi umple rezervoarele maşinilor. Se întorc acasă şi cu canistre şi alte recipiente pline cu benzină sau motorină, scrie Daily News Hungary, pre­luând postul public de televiziune din Croaţia.

Situaţia aminteşte de cea în care românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cum­pere benzină la benzină­riile ungare pentru a pro­fita de preţurile plafonate de acolo. Răspunsul gu­ver­nului maghiar a fost să interzică cetăţenilor străini să cumpere carburanţi la preţuri mici.

Plafoanele au fost ridicate la începu­tul lunii trecute deoarece acestea descurajau importurile, ducând la penurii de benzină şi motorină. Index.hu trecut în revistă preţurile la benzinăriile vecinilor – din Româania, Austria, Croaţia, Serbia, slovacia, Slovenia şi Ucraina – şi a con­statat că maghiarii plătesc cel mai mult din regiune.

Cel mai puţin plătesc ucrainenii. În Ucraina, un litru de benzină Euro 95 costă echivalentul a 1,34 euro. În Ungaria, acelaşi produs costă aproape 1,6 euro. Unul dintre şoferii maghiari intervievaţi de tele­viziunea croată la o benzinărie din Croaţia a povestit că de când face plinul acolo a economisit 50 de euro.

Dar ungurii se duc la vecini nu doar pentru a achiziţiona carburanţi, ci şi pentru a-şi face cumpărăturile în supermarketuri. Ei cumpără mai ales legume, carne şi bunuri de uz zilnic cum ar fi hârtia igienică şi deodorizant de toaletă. Toate acestea sunt mult mai ieftine în Croaţia decât în Ungaria.

Ungurii preferă Croaţia şi deoarece aceas­tă ţară a intrat de curând în spaţiul de liberă trecere Schengen. Jurnaliştii croaţi au trecut şi graniţa în Ungaria şi au constatat că singurele lucruri care se merită cumpărate de acolo sunt berea, câteva băuturi răcoritoare, mezeluri şi îmbrăcăminte. În Polonia, guvernul nu este adeptul plafonării preţurilor şi a ales să protejeze consumatorii de inflaţie mai ales prin reduceri de taxe.

Anul trecut, TVA la carburanţi a fost diminuată de la 23% la 8% ca parte a ceea ce Varşovia numeşte scut antiinflaţie. Pe 1 ianu­a­rie 2023, TVA a fost readusă la 23% şi cu toate acestea preţurile carburanţilor nu au cres­cut în condiţiile în care PKN Orlen, pro­du­cător şi retailer, a micşorat preţurile wholesale cu 12%, scrie Radio Rzeszow. Politicieni de opo­ziţie acuză Orlen şi autorităţile că au umflat artificial preţurile înainte de 1 ianuarie, cres­când astfel şi marjele de profit ale PKN. Com­pania şi-ar fi permis să facă acest lucru deoarece are puteri de monopol pe piaţă.

Parlamentari din opoziţie au făcut sesizare la Curtea Supremă de Audit, în timp ce guvernul asigură că dacă era ceva în neregulă cu preţurile, ar fi intervenit Autoritatea pentru Competiţie şi Protecţia Consumatorului (UOKiK), notează The Warsaw Voice.

UOKiK nu a exclus o intervenţie în acest caz. Instituţia a investigat anul trecut modul în are Orlen calculează preţurile şi nu a găsit nimic în neregulă. Un fost ministru al economiei din partea actualului partid aflat la guvernare crede că Orlen este acuzat justificat de practici tip monopol şi de umflarea artificială a preţurilor. Economistul şef al Orlen, Adam Czyzewski, a explicat că în Polonia preţurile de retail sunt în aşa fel stabilite încât să nu ducă la creşterea cererii, ceea ce în condiţii de ofertă limitată ar fi avut ca rezultat cozi la benzinării. CEO-ul de la Orlen Daniel Obajtek susţine că dacă compania sa ar fi redus preţurile mai devreme ar fi cauzat panică la benzinării. PKN Orlen este considerată o companie strategică şi, în conformitate cu strategia guvernului de a crea „campioni“ economici, a fuzionat recent cu concurentul mai mic Lotos, pregătind în acelaşi timp investiţii masive în transformarea energetică a ţării, dependentă puternic de combustibili fosili.

Maghiarii au acum cei mai scumpi carburanţi din regiune şi de aceea cei care locuiesc aproape de graniţe fug la vecini să-şi umple rezervoarele maşinilor. Se întorc acasă şi cu canistre şi alte recipiente pline cu benzină sau motorină, scrie Daily News Hungary, preluând postul public de televiziune din Croaţia. Situaţia aminteşte de cea în care românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cumpere benzină la benzinăriile ungare pentru a profita de preţurile plafonate de acolo. Răspunsul guvernului maghiar a fost să interzică cetăţenilor străini să cumpere carburanţi la preţuri mici.

Index.hu trecut în revistă preţurile la benzinăriile vecinilor – din România, Austria, Croaţia, Serbia, slovacia, Slovenia şi Ucraina – şi a constatat că ungurii plătesc cel mai mult din regiune. Cel mai puţin plătesc ucrainenii. În Ucraina, un litru de benzină Euro 95 costă echivalentul a 1,34 euro. În Ungaria, acelaşi produs costă aproape 1,6 euro. Un şofer maghiar a povestit pentru televiziunea croată că de când face plinul în Croaţia a economisit 50 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
benzinării,
carburanţi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.