Mariana Gheorghe, Consiliul Investitorilor Straini: Urmarim in primul rand flexibilizarea pietei muncii
Dialogul Consiliului Investitorilor Straini cu Ministerul Muncii si cu alte organizatii de afaceri "este si va fi concentrat pe flexibilizarea pietei muncii", a declarat Mariana Gheorghe, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
Piata fortei de munca este unul dintre avantajele competitive ale Romaniei, iar CIS "va sustine in continuare principiile care sa asigure pastrarea acestui avantaj", a spus Gheorghe.
CIS a discutat cu reprezentantii Ministerului Muncii propuneri menite sa incurajeze angajarile si sa lase mai multa putere de decizie la nivelul companiilor, intre care promovarea contractelor temporare, adaptarea programului de munca la sezon si la volumul de lucru si eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national. Aceste propuneri ar urma sa stea la baza modificarii Codului Muncii, dupa cum a recunoscut ministrul muncii, Ioan Botis, insa ele au starnit controverse puternice in randul sindicatelor, care au anuntat ca vor respinge orice schimbari in legislatie care afecteaza drepturile angajatilor si siguranta locului de munca.
CIS afirma ca a prezentat propunerile de modificare a legislatiei muncii cu liderii partidelor politice si ai ministerelor, precum si cu case de avocatura, profesori si organizatii de investitori reprezentand mare parte din economia romaneasca. Toate propunerile respecta legislatia europeana si normele Organizatiei Mondiale a Muncii, sustin membrii CIS.
"Toate companiile trec in prezent printr-o perioada de eficientizare. Interesul nostru este sa putem creste volumele de activitate, in conditiile in care onoram obligatiile catre buget si catre partneri si ne pastram forta de munca", a declarat Shachar Shaine, membru in consiliul de conducere al CIS si coordonatorul echipei de lucru a Consiliului pe teme de legislatie a muncii.
In opinia Consiliului, exista trei directii importante in care legislatia muncii are un rol fundamental: flexibilizarea angajarilor ar face posibila micsorarea economiei informale. Romania are 4,2 milioane de angajati cu forme legale si, potrivit unor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lucreaza fara contract. Calculele CIS arata ca adoptarea unor reglementari mai flexibile ar putea duce la crearea a aproape 90.000 de locuri de munca pe termen scurt.
CIS reprezinta peste 120 de companii din economia romaneasca, ale caror investitii cumulate inseamna doua treimi din totalul investitiilor straine totale din Romania. Cu o cifra de afaceri ce totalizeaza 36 miliarde de euro, companiile membre ale CIS reprezinta o treime din produsul intern brut al tarii.
CE VOR INVESTITORII STRAINI
1. Mai multa flexibilitate in stabilirea programelor de lucru si de odihna
Spre exemplu: in industriile cu volum de activitate diferit in functie de sezon, ca de exemplu pentru producatorii de inghetata, unde pe timpul verii este nevoie de 60 de ore/saptamana, iar pe durata iernii este nevoie de numai 30 de ore/sapatmana.
2. Incurajarea muncii in regim temporar
Spre exemplu: Pe durata sezonului pentru care este nevoie de forta de munca suplimentara, angajarea acesteia sa poata fi facuta de catre compania respectiva - care plateste toate taxele - si nu prin outsourcing de personal.
3. Criterii de performanta in evaluarea angajatilor
Spre exemplu: un manager neprofesionist nu poate fi inlocuit, chiar daca activitatea acestuia nu corespunde cu fisa postului. Un agent de vanzari, cu vechime in compania respectiva, care nu isi viziteaza clientii in conditiile stabilite de companie (in consecinta, nu corespunde criteriilor de performanta interna) nu poate fi demis.
4. Eliminarea obligativitatii contractului colectiv de munca la nivel national/ramura pentru companiile cu capital privat in care a fost semnat contract colectiv la nivelul companiei.
Spre exemplu: acordarea primei de vacanta, prin contractul colectiv de munca la nivel national, atunci cand angajatorul inregistreaza pierderi, este o prevedere care afecteaza capacitatea companiilor de a se adapta la conditiile pietei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro