Mărturisirile celui mai celebru grup de spioni britanici, dezvăluite după şase decenii de secret
Documente strict secrete care dezvăluie detalii fascinante despre „Cambridge Five", cel mai faimos grup de spioni din istoria britanică, au fost publicate de către Arhivele Naţionale din Marea Britanie, transmite Reuters.
Documentele includ mărturisirile directe ale trei dintre cei cinci membri care au furnizat informaţii secrete Uniunii Sovietice timp de două decenii.
Kim Philby, considerat liderul grupului şi ajuns ulterior în conducerea MI6, şi-a scris mărturisirea în 1963, descriind cum a fost recrutat în 1934 de un agent sovietic numit „Otto". Recrutarea s-a făcut la sugestia propriei soţii, Lizzy, membră a Partidului Comunist. După această mărturisire, Philby a fugit la Moscova, unde a fost onorat în 2010 cu o placă comemorativă la sediul serviciilor secrete.
Un aspect surprinzător al documentelor îl priveşte pe Anthony Blunt, care a fost consilierul de artă al reginei Elizabeth a II-a până în 1972. Deşi serviciile secrete ştiau despre activitatea sa de spionaj, regina l-a păstrat în funcţie. Când a fost informată despre situaţie, conform unei note din 1973, suverana „a luat totul foarte calm şi fără surprindere".
Documentele includ şi detalii practice ale muncii de spionaj din acea perioadă.
O broşură de instruire din 1939-1951 le recomanda agenţilor să evite deghizările faciale, considerându-le uşor de detectat în locuri publice precum restaurante sau metrouri.
Ceilalţi membri ai grupului - Guy Burgess, Donald Maclean şi John Cairncross - au avut destine diferite. Burgess şi Maclean au fugit în Uniunea Sovietică în 1951, după ce Philby i-a avertizat că urmau să fie descoperiţi. Cairncross, ultimul membru identificat abia în anii '90, a recunoscut într-un interviu din 1964 că a spionat pentru sovietici între 1936 şi 1951.
Ken McCallum, actualul director al MI5, a declarat că dezvăluirea face parte din efortul serviciului de a fi mai transparent, deşi multe aspecte ale activităţii lor trebuie să rămână secrete.
Documentele fac acum parte dintr-o expoziţie specială la Arhivele Naţionale, intitulată „MI5: Secrete Oficiale", care prezintă 115 ani de istorie a spionajului britanic prin dosare, fotografii şi echipamente folosite de agenţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro