Masa de Paşte, livrată direct la uşă. Cum arată în 2025 preparatele pentru sărbătorile pascale pregătite de brutării şi restaurante şi cât costă?
♦ Preţul uni cozonac livrat la uşă ajunge la circa 100 de lei, în funcţie de producător, iar preţul unei mese complete de Paşte gata preparată poate depăşi 400-500 de lei, în funcţie de preparatele dorite.
Pregătirile pentru Paşte nu mai arată pentru toată lumea ca înainte, cu bucătăria plină de aburi de la cozonaci sau friptura de miel, iar vopseaua pentru ouă nu mai e un „must have” în coşul de cumpărături. Masa de Paşte e acum gata mai repede decât pe vremuri, când mamele şi bunicile stăteau cu orele pentru a o pregăti.
Gabriela, 26 de ani, lucrează într-o corporaţie şi locuieşte singură în Bucureşti, departe de familie. Pentru ea, pregătirile de Paşte nu reprezintă o preocupare. Nu are în plan să facă nici cozonaci, nici friptură sau drob de miel, iar înroşitul ouălor nu este nicidecum pe lista ei de TO DO.
„O să cumpăr doi cozonaci cu nucă şi cacao de la o brutărie artizanală. Pe lângă ce îmi trimit părinţii, am comandat de la un restaurant un meniu complet de Paşte pentru două persoane, cu friptură, sarmale şi pască. Am plătit în jur de 500 de lei”, a spus ea.
Tinerii, în mare parte, sunt cei care preferă acest model de masă de sărbători livrată la uşă, căci aleg să profite la maxim de timpul lor liber.
Însă, nici cei mai înaintaţi în vârstă care nu sunt fani ai gătitului nu exclud varianta de a primi masa de Paşte gata făcută.
Astfel, brutăriile, restaurantele şi cofetăriile, pentru că au văzut acest trend, au decis să pregătească produse şi chiar meniuri întregi pentru Paşte.
„Oamenii preferă să cumpere cozonacii decât să îi facă. Nu cred că foarte mulţi mai au timp să pregătească totul în casă. La noi funcţionează foarte bine produsele fără zahăr. Cei care nu pleacă în vacanţă sau nu merg la părinţi acasă cumpără dulciuri pentru Paşte”, a spus Mădălina Mitache, fondatoarea patiseriei Avido Bakery din Tunari.
Meniul dulce al patiseriei, menţionează ea, cuprinde cozonaci, cu zahăr sau fără, pască, cornuleţe cu magiun sau checuri cu fructe confiate. Un cozonac costă în jur de 100 de lei.
Nu doar cozonacul este nelipsit de pe masa românilor de Paşte, ci şi alte preparate care sunt gata de servire. Porcii comozi, un mic restaurant din Bucureşti, are în meniul de Paşte drob de miel sau de curcan (99 de lei/bucată), sarmale de porc (70 de lei/kg), friptură de miel (130 de lei), dar şi icre, cozonaci, salata boeuf sau pască.
„Am comandat un cozonac, o friptură de curcan, o pască şi un kilogram de sarmale de la un restaurant care pune la dispoziţie pentru livrări mâncare de Paşte. Bonul a ajuns la circa 400 de lei. Ouă roşii voi cumpăra direct din supermarket-uri”, a spus şi Alina, care a ales să se bucure de timpul liber, nu să îl petreacă gătind.
Pentru mulţi este o variantă şi comandarea preparatelor de pe platforme precum Freshful, hipermarketul online dezvoltat de eMag. Acolo, ei găsesc inclusiv produse de la producători locali, cum ar fi cozonaci sau pască.
Românii vor aloca în medie pentru masa de Paşte circa 1.000 de lei, potrivit estimărilor platformei Freshful by eMag, care se aşteaptă la o creştere de 30% a vânzărilor la carnea de miel faţă de anul trecut.
Fructele exotice, produsele gourmet şi deserturile internaţionale câştigă teren în preferinţele clienţilor, în paralel cu cererea crescută pentru preparatele tradiţionale, precum drobul, pasca şi friptura de miel. Oferta de cozonaci a fost extinsă semnificativ în acest an, fiind cu 30% mai multe parteneriate cu producatori locali, care asigură 16 sortimente, la preţuri ce încep de la 70 de lei, cu o medie care se aşază la 120 de lei. La pască, preţurile încep de la 38 de lei, cu o valoare medie de 85 lei.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro