Cine sunt Matei Zaharia şi Ion Stoica, profesorii români din Statele Unite care stau în spatele Databricks, o companie de date şi AI care tocmai a obţinut o finanţare de peste 5 mld. dolari de la fonduri precum Blackstone, Apollo Global Management şi Blue Owl Capital
Producătorul de software Databricks a obţinut finanţări în valoare de peste 5 miliarde de dolari de la creditori precum Blackstone, Apollo Global Management Inc. şi Blue Owl Capital Inc., aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă din istoria companiei, conform Bloomberg.
Cine este Ion Stoica
Ion Stoica este preşedinte executiv şi co-fondator al Databricks. De asemenea, Ion Stoica este profesor în cadrul Departamentului EECS de la UC Berkeley şi co-director al AMPLab. La AMPLab, Ion a condus efortul de sisteme software, care a inclus dezvoltarea proiectului de cercetare Spark, precum şi a altor două proiecte open source de profil înalt: Apache Mesos şi Tachyon. În 2006, a co-fondat Conviva, un start-up pentru comercializarea tehnologiilor de distribuţie video la scară largă, unde îndeplineşte funcţia de CTO. Ion este membru ACM şi a primit numeroase premii, printre care SIGCOMM Test of Time Award (2011) şi ACM doctoral dissertation award (2001). Ion deţine un doctorat în inginerie electrică şi informatică de la Universitatea Carnegie Mellon şi un masterat în informatică şi inginerie de control de la Universitatea Politehnică Bucureşti.
Cine este Matei Zaharia
Matei este CTO şi co-fondator al Databricks şi profesor asociat de informatică la UC Berkeley.
El a început proiectul Apache Spark în timpul programului său de doctorat la UC Berkeley în 2009 şi a lucrat la alte software-uri de date şi AI utilizate pe scară largă, inclusiv MLflow, Delta Lake şi Dolly. Cele mai recente cercetări ale sale se referă la combinarea modelelor lingvistice mari (LLM) cu surse de date externe, cum ar fi sistemele de căutare, şi la îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii rezultatelor acestora. Cercetarea lui Matei a fost recunoscută prin Premiul pentru disertaţie doctorală ACM 2014 şi prin Premiul prezidenţial pentru carieră timpurie pentru oameni de ştiinţă şi ingineri (PECASE) din SUA.
Citiţi articolul integral AICI.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro