Materialele de constructii, in mainile strainilor

Postat la 07 aprilie 2006 1 afişăre

Efervescenta din ultimii ani de pe piata romaneasca a constructiilor atrage tot mai multe companii straine, care investesc in productia de materiale de constructii. Anul 2004 a fost unul foarte activ din punct de vedere al investitiilor in fabrici de materiale de constructii. Dar si al cresterilor succesive de preturi.

Efervescenta din ultimii ani de pe piata romaneasca a constructiilor atrage tot mai multe companii straine, care investesc in productia de materiale de constructii. Anul 2004 a fost unul foarte activ din punct de vedere al investitiilor in fabrici de materiale de constructii. Dar si al cresterilor succesive de preturi.

 

Cand, la inceputul acestui an, constructorii au decis sa incheie contractele de executie a diverselor lucrari la preturi ferme, in euro, au crezut ca vor fi scutiti de orice surpriza neplacuta. Realitatea le-a infirmat sperantele: in 2004, pretul materialelor de constructie a crescut masiv, in valuta. Astfel, potrivit ARACO, otelul-beton s-a scumpit cu 50%, produsele laminate cu 25%, caramida cu 30%, in timp ce pretul cimentului a urcat cu "doar" 13%.

 

Furnizorii de otel-beton dau vina majorarii pretului pe scumpirile de la nivel mondial, generate de oferta saraca de pe piata. Ei spun ca aceasta este consecinta faptului ca exista cereri foarte mari venite din China. Asta in cazul fierului, pentru ca la ciment, de exemplu, explicatia pretului mare, de 80 de euro/tona, dublu fata de media europeana, rezida in faptul ca doar trei companii impart aceasta piata si, in consecinta, isi permit sa dicteze regulile.

 

Mentinerea preturilor ridicate la ciment de catre Lafarge, Holcim si Carpatcement i-a determinat pe unii constructori sa cumpere, in acest an, ciment mai ieftin din import. Importurile de ciment, in special cele din Ucraina, au o ascensiune puternica pe piata romaneasca de profil, atingand in acest an o cota de 6%. Constructorii asteapta inca de anul trecut decizia Consiliului Concurentei, care are deschise in acest moment mai multe dosare importante spre investigatie pe pietele de ciment.

 

Concentrarea productiei se face simtita si pe alte piete, cum ar fi, de exemplu, placile ceramice. Grupul austriac Lasselsberger, una dintre cele mai mari afaceri de familie de pe piata materialelor de constructii din Europa, a achizitionat in numai cinci luni, in acest an, toti cei trei mari producatori de placi ceramice din Romania. Dupa achizitia Sanex Cluj si a Mondial Lugoj, austriecii au reusit, in luna septembrie, sa preia controlul grupului ungar Zalakeramia, care este proprietarul Cesarom Bucuresti, al doilea producator de placi ceramice din Romania.

 

Un alt investitor puternic in domeniu este compania Wienerberger Sisteme de Caramizi, subsidiara din Romania a producatorului austriac de materiale de constructii Wienerberger, care a achizitionat in primavara acestui an o fabrica de caramizi la Sibiu, valoarea totala a tranzactiei fiind de noua milioane de euro. Wienerberger detine deja o fabrica de caramizi langa Targoviste, reprezentand o investitie de 18 milioane de euro.

 

Setea investitorilor straini si locali pentru o extindere rapida pe piata materialelor de constructii pentru case - tigle, caramizi, gips-carton, BCA - este explicabila, avand in vedere faptul ca cel mai dinamic segment al pietei constructiilor este cel rezidential.

 

Tocmai de aceea, tendinta pe piata in acest an a fost ca importatorii de materiale de constructii noi sa treaca in tabara producatorilor. Daca dupa 1990, materiale de constructii precum termopanul, spumele poliuretanice, gips-cartonul sau membrane de impermeabilizari erau practic necunoscute pe piata de materiale de constructii din Romania, fiind importate din strainatate, in ultimii ani au aparut primele fabrici de profil.

 

Una din afacerile de acest gen apartine firmei Arcon Elintech Sfantu Gheorghe, care a investit 5,5 milioane euro intr-o fabrica de izolatii printr-un parteneriat cu firma italiana  Pluvitec SpA Italia. Suedezii de la Lindab, elvetienii de la Swisspor, britanicii de la British PlasterBoards, la care se adauga alte companii straine si locale, deruleaza sau se pregatesc sa faca investitii de zeci de milioane de euro, toti mizand pe cresterea cererii de materiale de constructii de pe piata romaneasca.

 

Geamul termopan, un material de constructii practic necunoscut la noi pana in 1990, a facut de la zero, in numai 10 ani, o piata cu vanzari de aproximativ jumatate de miliard de euro. Piata de profil are o rata de crestere de aproximativ 20% pe an. O alta piata cu un ritm important de crestere este cea a gips-cartonului. Dupa ce au studiat ani buni regiunea Europei Centrale si de Est, britanicii de la BPB s-au decis sa amplaseze proiectul de construire de la zero a unei fabrici in Romania, valoarea investitiei depasind 20 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/materialele-de-constructii-in-mainile-strainilor-1005342
1005342
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.