Migraţie în vremea coronavirusului: orăşenii dau izolarea la bloc pe viaţa la ţară. „Căutăm să închiriem ceva la curte cât mai ieftin. Am cinci copii şi este cumplit să nu-i pot scoate zilnic la aer“
„Vrem să stăm la aer“, „Căutăm să închiriem casă la ţară pe termen scurt“, „Căutăm casă de închiriat pe timp de izolare sau chiar facem schimb de locuinţe pentru două-trei luni“.
De partea cealaltă, şi proprietarii de case la ţară au identificat interesul şi şi-au pus proprietăţile pe site-urile de anunţuri.
„Vrem să stăm la aer“, „Căutăm să închiriem casă la ţară pe termen scurt“, „Căutăm casă de închiriat pe timp de izolare sau chiar facem schimb de locuinţe pentru două-trei luni“. Sunt câteva dintre anunţurile care au început să apară, în ultimele zile, pe grupurile de pe reţelele sociale, în condiţiile în care oamenii s-au săturat să fie izolaţi, din cauza pandemiei, în apartamente la bloc, mai ales că perspectivele sunt ca izolarea să mai dureze câteva săptămâni de acum înainte.
„Dorim să închiriem o casă la curte în special pentru cel mic, să poată mişuna pe afară. La bloc, în trei săptămâni, am ieşit cu el în cârcă în jurul blocului de cinci ori şi cam atât, ceea ce nu mi se pare deloc sănătos pentru un copil mic şi nici pentru noi, ca adulţi. Căutăm să închiriem ceva la curte cât mai ieftin, fiindcă avem credite. Plus că eu sunt medic dentist şi bănuiesc că vom fi închişi mai multe luni de acum, adică zero venit, aşa că poate cultivăm şi o ceapă, un cartof. Momentan, nu am găsit nimic, dar mai insistăm“, spune Anca Pintea, unul dintre bucureştenii care caută un refugiu în timpul pandemiei.
Ca ea, sunt multe alte persoane, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe mari ale ţării, precum Cluj-Napoca. „Căutăm o casă cu curte, pentru a avea spaţiu de joacă în aer liber pentru copii. Am cinci copii între 1 şi 12 ani şi este cumplit să nu-i pot scoate zilnic la aer, aşa cum eram obişnuiţi. Consider că le afectează sănătatea şi imunitatea. Încă nu am găsit, pentru că proprietarii cer preţuri mult peste bugetul nostru. Ar trebui să se bucure dacă în aceste zile mai pot face un bănuţ, în loc să ţină casele, cabanele goale. Mai căutăm, poate ni se arată ceva“, spune o locuitoare din Cluj-Napoca. Îşi doreşte o casă cu trei-cinci camere, la ţară, pe termen scurt, de una-două luni. Semnalul pentru telefonia mobilă este una dintre condiţii, arată anunţul postat de ea.
De partea cealaltă, şi proprietarii de case la ţară au identificat interesul şi şi-au pus proprietăţile pe site-urile de anunţuri. „A fost o familie care a vrut să vină, dar nu au putut achita şi garanţia, care este contravaloarea chiriei pentru încă două luni. Proprietatea este, de fapt, o pensiune, însă, cum acum activitatea este suspendată, am zis să vedem dacă o putem închiria astfel“, spune proprietarul unei pensiuni din Tuşnad, care o închiriază cu un preţ de 6.000 de euro pe lună.
Într-un anunţ intitulat „Autoizolare în mijlocul naturii“, el spune despre casă că este foarte izolată, iar cel mai apropiat loc pe unde trece un om este la o distanţă de 30 de metri. Pensiunea se află la 67 de kilometri de Braşov, are parter şi două etaje, terasă, terenuri de fotbal, de baschet, de volei, piscină. „Am observat şi noi discuţii de acest tip în piaţă, iar acum analizăm să vedem ce putem face în acest sens, respectând însă şi prevederile ordonanţelor militare. Odată mutaţi într-o casă izolată, oamenii vor avea nevoie să meargă şi la cumpărături în cele mai apropiate localităţi, aşa că trebuie să ne gândim la aceste deplasări, în ce măsură se pot face. Încă analizăm. Prioritatea noastră este să venim cu soluţii care să ne ajute să ieşim cât mai repede din această situaţie“, spune Daniel Crainic, directorul de marketing al platformei Imobiliare.ro.
Întoarcerea la sate
Interesul orăşenilor pentru case la ţară în această perioadă este în linie cu trendul celor care aleg să se mute definitiv în mediul rural. Potrivit unei analize ZF, peste 109.000 de români s-au mutat de la oraşe la sate în anul 2017, în timp ce numai 87.000 de români s-au mutat de la sate la oraşe în aceeaşi perioadă, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi timp, mai mult de 111.000 de români s-au mutat dintr-un oraş în altul în 2017, mai arată statisticile oficiale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro