Mihnea Bâldea, fabricile de ambalaje Rondocarton: „Primele semne din acest an arată o stagnare pe volume, chiar vedem contracţie pe piaţa auto şi de mobilă“

Autor: Mirabela Tiron Postat la 16 februarie 2025 21 afişări

Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, unul dintre cei mai mari producători de carton ondulat, ce operează trei fabrici de ambalaje pe piaţa locală, estimează pentru acest an afaceri similare cu cele de anul trecut, când a atins nivelul de 130 de milioane de euro.

Mihnea Bâldea, fabricile de ambalaje Rondocarton: „Primele semne din acest an arată o stagnare pe volume, chiar vedem contracţie pe piaţa auto şi de mobilă“

♦ Compania are fabrici de ambalaje în Târgovişte, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, unul dintre cei mai mari producători de carton ondulat, ce operează trei fabrici de ambalaje pe piaţa locală, estimează pentru acest an afaceri similare cu cele de anul trecut, când a atins nivelul de 130 de milioane de euro.

„Piaţa este în expectativă, nu vedem investiţii semnificative la clienţii din sectoarele în care activăm. Primele semne din ianuarie  şi februarie până acum arată o stagnare în volume. Chiar vedem contracţie pe piaţa de mobilă şi auto, ia FMCG se menţine“, a spus a pentru ZF Mihnea Bâldea, directorul general al companiei Rondocarton, care livrează ambalaje de carton ondulat către 400 de companii clienţi. Producătorul vinde 90% din ambalaje pe piaţa locală, sectorul alimentar fiind unul strategic pentru Rondocarton. Compania mai are clienţi şi din automotive, din electronice, producători de echipamente electronice şi electrice, industria mobilei.

Datele publice arată că Rondocarton a finalizat în 2023 cu afaceri de 606 milioane de lei, în uşoară creştere  faţă de anul anterior potrivit datelor de la mfinante.ro.

Profitul companiei s-a ridicat la 63,4 mil. lei, faţă de 29,4 mil.lei anul anterior, arată aceiaşi sursă.

De alfel, încă de anul trecut jucătorii din acest sector se confruntau cu o scădere de preţuri pe piaţa dar cu  creştere la preţurile materiilor prime, deci o presiune pe costuri.

„Lucrăm la obţinerea de autorizaţii pentru modernizarea fabricii din Cluj dar lucrurile se mişcă greu, cel mai probabil vom începe anul viitor această investiţie.  Vedem un an dificil, de aşteptare“. Fabrica din Cluj a fost deschisă în urmă cu aproape 25 de ani.

Austriecii de la Rondo Ganahl au deschis prima fabrică în România în localitatea Apahida, judeţul Cluj, iar în 2008 au deschis a doua unitate de producţie, la Târgovişte, o investiţie de 38 milioane de euro. În 2019, Rondocarton a preluat 60% din compania Transilvania Pack&Print, un producător de ambalaje de carton şi etichete din Şura Mică, în apropiere de Sibiu. În toamna anului trecut, compania a achiziţionat restul de 40% din pachetul de acţiuni deţinut de Offset Druckerei Schwarzach (ODS) la Rondo Offset, fosta Transilvania Pack & Print (TPP), devenind astfel acţionar unic al companiei..

Rondocarton avea 620 de angajaţi în cele trei fabrici, arată ultimele date.

Compania avea proiecte de investiţii anunţate încă din 2021. Modernizarea fabricii din Cluj şi extinderea spaţiilor logistice, automatizarea părţii de transport intern şi un depozit pe verticală la Târgovişte, sunt câteva din proiectele anunţate anul trecut. În acest an singura  o investiţie este într-o instalaţie fotovoltaică la Târgovişte.

Compania anunţa în urmă cu doi ani şi investiţii în linii noi de producţie, pe echipamente suplimentare pentru a creşte capacitatea de producţie, pe automatizarea procesului, pentru a creşte eficienţa şi productivitatea şi a scurta ciclul de producţie. La fabrica din Sibiu compania a finalizat retehnologizarea şi extinderea fabricii.

Acţionarul principal al companiei Rondocarton este Ganahl AG din Austria, care deţine 98,5% din acţiuni, respectiv compania austriacă VLM, cu 1,5% din acţiuni, potrivit unor informaţii anterioare.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Rondocarton,
ambalaje,
fabrici,
mobila,
piata auto

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.