Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care introduce noi reguli şi majorează taxele aplicate companiilor de jocuri de noroc, pentru a finanţa deficitul bugetar

Autor: Roxana Rosu Postat la 04 octombrie 2023 65 afişări

Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care introduce noi reguli şi majorează taxele aplicate companiilor de jocuri de noroc, pentru a finanţa deficitul bugetar

Ministerul de Finanţe a publicat, marţi seară, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vrea să introducă noi reguli şi să majoreze taxele aplicate companiilor de jocuri de noroc, pentru a finanţa deficitul bugetar.

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru 2023 este de 132,6 milioane lei.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, statul  estimează că majorarea taxelor va duce la creşterea veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 şi anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei.

Proiectul prevede că statul poate acorda licenţe doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

De asemenea, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) va crea o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile în scopul combaterii şi prevenţiei adicţiei de jocuri de noroc, platformă care va putea fi consultată  in timp real de către toţi operatorii de jocuri de noroc.

Nota de fundamentare a proiectului de OUG spune că scopul acestei infrastructuri IT este ”prevenirea şi combaterea dependenţei de jocuri de noroc, elaborarea de politici coerente privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile, protecţia minorilor sau a altor grupuri vulnerabile din punct de vedere social şi economic, în vederea evitării dezvoltării dependenţei acestora de jocuri de noroc, promovarea unor politici coerente privind jocul responsabil, în scopul reducerii comportamentelor de joc cu probleme, promovarea iniţiativelor bazate pe cercetare ştiinţifică şi opiniile experţilor, crearea unui echilibru între promovarea jocurilor de noroc pe piaţa din România şi responsabilitatea socială în organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc”.

În plus, ONJN va dezvolta o linie de tip telverde.

Activitatea va fi finantată din contributiile anuale ale operatorilor de jocuri de noroc:

(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanţă licenţiaţi din clasa I – 500.000 euro anual;

(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă licenţiate din clasa II – 15.000 euro anual;

(iii) jocurile la distanţă monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;

(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi, după cum urmează:

• Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual

• Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual

• Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual

• Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual

• Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual

• Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc

• Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club

• Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:

- 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporţional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe;

- 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024

- 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 şi următorii.

• Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual

• Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 500.000 euro anual

Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii 8 următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.

O altă schimbare legislativă prevede creşterea taxelor de licentiere:

Taxe aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc (anuale):

A. Pentru jocurile loto: 200.000 euro

B. Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro

C. Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro

D. Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro

E. Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro

F. Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro

G. Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro

H. Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 15.000 euro

I. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 150.000 euro

J. Pentru jocurile de noroc la distanţă se acordă 3 categorii de licenţe

Vedeti aici proiectul integral de OUG

De asemenea, pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, va fi interzisă vânzarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.

Totodată, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în faţa obligaţiilor legale, se impune creşterea nivelului de garanţii pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfăşura această activitate.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
jocuri de noroc,
jocuri,
proiect

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.