Ministerul Energiei nu s-a prezentat astăzi la AGA Nuclearlectrica unde se vota continuarea proiectului de Reactoare Modulare Mici şi majorarea unui credit acordat RoPower la 243 mil. dolari, puncte pe ordinea de zi cerute chiar de Minister. Urmează o nouă adunare pe 19 iulie

Autor: Liviu Popescu Postat la 18 iulie 2024 70 afişări

Ministerul Energiei nu s-a prezentat astăzi la AGA Nuclearlectrica unde se vota continuarea proiectului de Reactoare Modulare Mici şi majorarea unui credit acordat RoPower la 243 mil. dolari, puncte  pe ordinea de zi cerute chiar de Minister. Urmează o nouă adunare pe 19 iulie

Ministerul Energiei, acţionar cu 82,5% din compania de stat Nuclearelectrica (SNN), nu s-a prezentat astăzi la Adunarea Generală a Acţionarilor la care trebuia să se discute continuarea proiectului bazat pe tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR-n.red) de la Doiceşti.

“Nu a fost cvorum”, anunţă Nuclearelectrica menţionând că s-au prezentat acţionari care au 11% din companie. Astfel AGA se ţine pe 19 iulie.

Doar că este surprinzător mai ales în contextul în care statul român este cel care a cerut la începutul lunii iulie AGA la compania de stat pentru a se lua această decizie.

ZF a cerut un punct de vedere de la Ministerul Energiei şi îl va publica imedicat ce instituţia condusă de Sebastian Burduja va răspunde.

“La AGOA SNN din data de 18.07.2024, au fost prezenţi sau reprezentaţi un număr de 49 de acţionari, deţinând 33.292.768 acţiuni, reprezentând 11,03711% din capitalul social subscris şi vărsat, reprezentând 11,03711% din totalul drepturilor de vot. La AGEA SNN din data de 18.07.2024, au fost prezenţi sau reprezentaţi un număr de 48 de acţionari, deţinând 33.292.644 acţiuni, reprezentând 11,03707% din capitalul social subscris şi vărsat, reprezentând 11,03707% din totalul drepturilor de vot”.

Pe 2 iulie, SNN a aunţat primirea unei solicitări din partea Ministerului Energiei pentru completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 18 iulie. 

Printre aceste puncte se numără continuarea proiectului bazat pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici, după ce în AGA din aprilie statul român s-a abţinut de la vot, şi majorarea plafonului la 243 mil. dolari  de la Nuclearelectrica (creditor) către filiala RoPower Nucleare (împrumutat) cu menţiunea că accesarea se va face de “numai în măsură în care nu se va putea asigura finanţarea Proiectului SMR de la Doiceşti din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii actionariatului RoPower Nuclear, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanţare) şi, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanţare”, se arată în raportul publicat la BVB.

Un alt punct pe ordinea de zi vizează ,andatarea Consiliului de Administraţie al RoPower Nuclear să poată decide, în limita valorii totale aprobate pentru etapele FEED Faza 2 Offshore şi FEED Faza 2 Onshore, modificarea structurii bugetului contractelor aferente acestora, precum şi alte modificări minore, în structura şi conţinutul acestor contracte, rezultate ca necesare în urma negocierilor dintre RoPower Nuclear şi partenerii contractuali, cu încadrarea în bugetul total alocat şi aprobat pentru Proiect şi corelat cu disponibilitatea resurselor de finanţare.

Nuclearelectrica are o capitalizare bursieră de 14 mld. lei. De la începutul lui 2024 acţiunile s-au depreciat cu 4%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
minister,
aga,
energie,
prezentare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.