Ministerul Finanţelor forţează şi dezechilibrează piaţa internă prin majorarea dobânzilor la lei şi la euro pentru a strânge cât mai mulţi bani ca să finanţeze guvernul şi să plătească/refinanţeze datoriile. Cât să fie dobânda la credite, dacă guvernul plăteşte o dobândă de 7,6%-7,9% ca să ia bani?

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 13 ianuarie 2025 37 afişări

Ministerul Finanţelor forţează şi dezechilibrează piaţa internă prin majorarea dobânzilor la lei şi la euro pentru a strânge cât mai mulţi bani ca să finanţeze guvernul şi să plătească/refinanţeze datoriile. Cât să fie dobânda la credite, dacă guvernul plăteşte o dobândă de 7,6%-7,9% ca să ia bani?

În august 2024, când am citit ştirea că un român, pe persoană fizică, a cumpărat titluri de stat Fidelis de 324 de milioane de lei, pe cinci ani, cu o dobândă de 7% pe an, fixă, neimpozabilă, am zis că a dat lovitura, mai ales că dobânzile păreau că sunt în scădere, iar BNR se pregătea să reducă dobânda de referinţă datorită scăderii inflaţiei (de fapt a şi redus-o în doi paşi, de la 7% la 6,5%, dar s-a oprit).

În momentul în care îţi asiguri o dobândă fixă mare, pe o perioadă lungă de timp, când se presupune că dobânzile vor fi mai mici, poţi să spui că dai lovitura. Conform unei informaţii date de Gândul, cel care a cumpărat titluri de stat Fidelis de 324 de milioane de lei a fost Romeo Pomponiu, patronul reţelei de magazine Steilmann. 

În august 2024 nu mi-am închipuit că doar peste câteva luni, în decembrie, o dobândă de 7% va fi mică, pentru că piaţa monetară a luat o altă întorsătură după alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la finalul lunii noiembrie. 

Ministerul Finanţelor a fost nevoit să majoreze dobânzile pentru a face rost de bani, având în vedere că rezultatul alegerilor prezidenţiale a aruncat România „în aer“ prin apariţia unui outsider cu o retorică suveranistă, populistă, iar riscul pentru România a crescut substanţial, ceea ce a făcut ca investitorii străini care cumpără titluri de stat româneşti, plus băncile cu acţionariat străin de pe piaţa românească să facă doi-trei paşi înapoi şi să-şi reducă expunerea şi nivelul de achiziţii de titluri de stat.

 

Aşa se face că în decembrie Ministerul Finanţelor a ridicat şi dobânda plătită la titlurile de stat Fidelis pentru persoanele fizice  la 7,9% pe trei ani (7,9% pe an!!!) şi la 7,6% pe cinci ani. În euro, Ministerul Finanţelor a plătit o dobândă de 5,75% pe an pe scadenţa de şapte ani şi 3,75% pe an pe scadenţa de doi ani. Fidelis a atras în decembrie 2,6 miliarde de lei, în lei şi valută. 

Acum, în ianuarie 2025, Ministerul Finanţelor tocmai a lansat emisiunea de titluri de stat Tezaur pentru persoanele fizice, unde oferă o dobândă de 7,8% pe an pe scadenţa de cinci ani, o dobândă de 7,5% pe an pe scadenţa de trei ani şi o dobândă de 7% pe scadenţa de un an. 

Pe piaţa monetară interbancară, acolo unde se tranzacţionează între bănci şi între investitorii mari locali şi străini titlurile de stat în lei emise anterior, randamentele (dobânda efectivă) au ajuns pe 9 ianuarie (ultimele date oferite de BNR) la 6,83% pe scadenţa de un an, 7,35% pe scadenţa de trei ani, 7,46% pe scadenţa de cinci ani şi 7,61% pe scadenţa de zece ani. 

Dobânzile oferite de Ministerul Finanţelor sunt cu mult mai mari decât dobânzile pe care le oferă băncile: 

- Banca Transilvania, cea mai mare bancă, plăteşte la un an o dobândă de 5,2% la lei, la doi ani de 5,25%, iar la trei ani de 5,35%. La euro dobânzile oferite sunt între 1,75%-2,5% pe an, adică la jumătate faţă de cât oferă Finanţele;

- CEC Bank oferă o dobândă de 5,25% pe un an la lei, 5% pe doi ani şi 5% pe trei ani. La euro, CEC Bank oferă dobâzi cuprinse între 2,35%-2,4%;

- BCR are la 12 luni/1 an o dobândă de 5% la lei, iar la euro de 1,5%;

- BRD oferă o dobândă la lei cuprinsă între 4-4,5% pe un an, 3,8% pe doi ani, 3,8% pe trei ani. La euro, dobânzile sunt între 1,15%-1,65% pe an.

Plus că, câştigul din aceste dobânzi este impozitat de stat cu un impozit de 10%. 

Ministerul Finanţelor, adică guvernul, are mare nevoie de bani şi de aceea îşi permite să ofere aceste dobânzi, cu mult mai mari decât dobânzile oferite de bănci, care au mai puţină nevoie de bani având în vedere că depozitele constituite de clienţi – atât persoane fizice, cât şi companii – sunt mai mari decât creditele. 

Oricum, depozitele în lei atrase de bănci, cu dobânzi mai mici decât Ministerul Finanţelor, au avut anul trecut, până în noiembrie (ultimele date oferite de BNR), un ritm de creştere de 17,9% la nivelul populaţiei, în timp ce creditele acordate populaţiei au crescut cu numai 12,6%. La companii situaţia este inversă, creditele acordate până în noiembrie au avut un ritm de creştere de 10%, faţă de un ritm de creştere a depozitelor companiilor de 8,7%. Dar şi la companii depozitele constituite de acestea (188 de miliarde de lei) sunt mai mari decât creditele acordate acestora (121 de miliarde de lei). 

Ministerul Finanţelor încă nu a anunţat necesarul de finanţare din acest an pentru deficitul bugetar curent şi pentru refinanţarea datoriilor care ajung la scadenţă şi care nu pot fi plătite, că nu sunt bani suficienţi pentru că bugetul este pe deficit, aşa că trebuie făcute altele noi, pentru a le putea plăti.

Conform primelor estimări, necesarul de finanţare pentru acest an al Ministerului Finanţelor/guvernului este cuprins între 250-350 de miliarde de lei, o sumă care trebuie împrumutată atât în lei, cât şi în valută. 

Vineri, guvernul Ciolacu 2 tocmai a majorat plafonul de împrumuturi externe – MTN (Medium Terms Notes) - de la 75 de miliarde de euro, cât este acum (din care s-au tras 73,5 miliarde de euro), la 90 de miliarde de euro. În 2010, când a apărut acest program, plafonul de împrumuturi externe a fost de numai 7 miliarde de euro, deci în 15 ani a crescut de aproape 13 ori.

Ministerul Finanţelor a precizat că pentru anul acesta vrea să împrumute de pe piaţa externă 13 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în lei ar fi 65 de miliarde de lei. 

Asta înseamnă că restul de bani până la 250-300 de miliarde de lei, necesar de finanţare, ar trebui să-i ia de pe piaţa internă şi din fonduri europene. 

Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei, va deveni săptămâna aceasta la Viena, la Euromoney - cea mai importantă conferinţă pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est, unul dintre cele mai căutate personaje pentru a da explicaţii investitorilor despre ceea ce se întâmplă în România, despre modul cum guvernul trebuie să se finanţeze, despre schimbările politice care se petrec în timp real în ţară. România a ajuns cel mai important jucător pe piaţa de împrumuturi ale guvernului din Europa Centrală şi de Est depăşind chiar şi Polonia, ceea ce înseamnă că interesul investitorilor străini care împrumută România, care împrumută guvernul, este major.

Pe lângă faptul că guvernul Ciolacu 1, dar şi guvernul Ciucă, adică ultimii patru ani, au creat o foarte mare problemă internă prin deficitul bugetar creat şi prin creşterea datoriei publice, acum guvernul Ciolacu 2 creează o mare problemă nu numai prin sumele pe care trebuie să le împrumute, ci şi prin dobânzile oferite pentru a împrumuta aceşti bani. 

Când Ministerul Finanţelor/guvernul oferă o dobândă cu aproape 40-50% mai mult la lei şi dublu la euro, este aproape imposibil să vedem o scădere a dobânzilor la lei la credite, pe care o cere economia, pe care o cer companiile şi persoanele fizice. 

Când guvernul oferă o dobândă de 7,5-7,9% pe trei ani şi o dobând de 7,6-7,8% pe cinci ani, ce dobândă la credite pot să ofere băncile?  Asta în condiţiile în care guvernul se aşteaptă să vândă băncilor de pe piaţa românească titluri de stat “fără număr, fără număr”, dacă investitorii străini nu mai vor să cumpere titluri de stat româneşti. 

Conform datelor BNR pe noiembrie pe sistem, băncile aveau o dobândă medie la depozite de 5,13%, iar la credite de 8,43%. În noiembrie 2023 dobânda medie la depozite era de 6,25%, iar la credite de 9,15%.

2025 va fi un an în care dobânzile mari la lei vor fi unul din mijloacele de apărare ale României pe piaţa financiară pentru a face guvernul, indiferent de numele lui, rost de bani, şi nu puţini, şi pentru a convinge investitorii străini care finanţează România să-şi ţină banii aici. Asta în condiţiile în care şi cursul valutar leu/euro ar rămâne stabil, o condiţie pe care o pun investitorii.

Nimeni nu ştie care va fi rezultatul alegerilor prezidenţiale din mai, dar toată lumea, toţi investitorii, atât cei interni cât şi străini, sunt cu ochii pe România. 

E bine şi frumos când aplaudăm ceea ce am vrea să auzim, când ieşim în stradă şi ne cerem ţara înapoi, dar la final totul ajunge la bani, la percepţiile de risc, la cât este dispus fiecare să împrumute guvernul, băncile, România.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.