Ministerul Finanţelor vrea să extindă baza de investitori în titlurile de stat Tezaur şi către românii din diaspora

Autor: Cristina Bellu Postat la 13 august 2024 32 afişări

Ministerul Finanţelor vrea să extindă baza de investitori în titlurile de stat Tezaur şi către românii din diaspora

Ministerul Finanţelor pregăteşte un proiect de act normativ care să reglementeze posibilitatea achiziţionării titlurilor de stat Tezaur inclusiv de către românii din diaspora.

În acest context, ministerul caută să implementeze noi soluţii tehnice care să permită achiziţia titlurilor de stat Tezaur inclusiv online, fapt ce va permite o distribuţie mai cuprinzătoare a acestor titluri, cu modalităţi noi de subscriere şi de plată la scadenţă.

“MF va extinde baza de investitori de tipul persoanelor fizice, contribuind la dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi susţinerea procesului de finanţare a statului român de pe piaţa internă prin intermediul acestor instrumente”,a transmis marţi instituţia.

De asemenea, modificările au in vedere flexibilizarea costurilor Ministerului de Finanţe către Compania Naţională Poşta Română, pentru activitatea acesteia de distribuire şi plată a titlurilor de stat Tezaur.

Românii din diaspora au trimis anul trecut în ţară 6,5 mld. euro, cu 350 de milioane de euro mai mult decât în 2022 şi mai mult decât dublu faţă de acum un deceniu, arată datele de la BNR.

În ultimii circa 20 de ani, românii care lucrează în străinătate – fie pe termen scurt (pentru mai puţin de un an), fie pe termen mai lung – au trimis acasă peste 82 de miliarde de euro, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor BNR.

Ministerul Finanţelor a lansat în 12 august o nouă sesiune de cumpărare a titlurilor de stat Tezaur de către populaţie, cu maturităţi de 1 an şi 3 ani, şi dobânzi anuale de 5,8% şi, respectiv, 6,6%.

În paralel, în perioada 8-20 august, investitorii persoane fizice au la dispoziţie o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, care are dobânzi de până la 7% în lei şi 5% în euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.