Ministerul Sănătăţii răspunde crticilor că ar fi refuzat ajutor străin: Primele discuţii cu autorităţi din Israel şi Franţa, în 31 octombrie
Conducerea Ministerului Sănătăţii susţine, în contextul criticilor privind refuzul ajutorului din alte state pentru tratarea sau transferul victimelor din Colectiv, că încă din 31 octombrie a avut discuţii cu medici din Israel şi Franţa, iar apoi cu specialişti din alte zece ţări.
Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă în care face precizări în urma unor informaţii potrivit cărora a apelat prea târziu la ajutorul experţilor străinăini pentru tratarea sau transferul unor victime din clubul Colectiv.
Conducerea Ministerului Sănătăţii susţine că încă din noaptea de 31 octombrie au fost discuţii cu miniştri şi echipe medicale din Israel şi Franţa, iar apoi cu specialişti şi autorităţi din alte zece ţări, dar experţii străini ”au recunoscut gravitatea arsurilor şi prognosticul rezervat în peste 80 de cazuri”.
"Încă din noaptea de 31 octombrie 2015, atât ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, cât şi membri în conducerea Ministerului Sănătăţii au avut primele discuţii cu medicii şi reprezentanţii ministerelor omoloage din Israel şi Franţa. De altfel, Franţa este partenerul României într-un proiect de construcţie a cinci centre pentru tratarea arsurilor grave, cu fonduri de la Banca Mondială", spune ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, colaborările au fost extinse în zilele de 1 şi 2 noiembrie, atunci când s-au purtat corespondenţe cu Israel, Republica Moldova, Turcia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Belgia, Elveţia şi Slovacia şi cu organizaţii precum Crucea Roşie.
"Discuţiile au vizat posibilitatea de transfer a unor pacienţi, în situaţia în care medicii recomandau acest lucru, asigurarea medicamentelor şi a materialelor sanitare necesare, cât şi sosirea în ţara noastră a unor echipe de medici specializate pentru colaborare cu echipele noastre. Niciun moment nu am refuzat ajutorul altor state sau transferul pacienţilor. Dar doresc să subliniez că medicii români au reuşit în aceste şapte zile să trateze pacienţii în conformitate cu toate protocoalele medicale internaţionale, administrând medicamente şi materiale sanitare de ultimă generaţie, lucru recunoscut şi subliniat şi de către medicii din străinătate”, afirmă Nicolae Bănicioiu.
Ministrul a mai spus că încă din noaptea tragediei a anunţat că, la acel moment, spitalele deţineau stocuri necesare pentru tratarea în primă fază a pacienţilor, iar Ministerul Sănătăţii a asigurat în permanenţă legătura dintre unităţi şi distribuitorul naţional UNIFARM SA pentru o aprovizionare rapidă, în timp util.
"Vreau să mulţumesc încă o dată cadrelor medicale din spitalele româneşti pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă, fapt care a dus la menţinerea în viaţă a pacienţilor o perioadă de peste 7 zile. Totodată, mulţumesc tuturor celor care au sprijinit şi sprijină Ministerul Sănătăţii din străinătate, cât şi din România", a mai spus Bănicioiu.
Ministrul Sănătăţii a fost întrebat de jurnalişti, sâmbătă, la Guvern, ce l-a determinat în primele zile după tragedia de la Colectiv să declare că "ne descurcăm, că nu avem nevoie de absolut nimic". Bănicioiu a negat că a afirmat aceste lucruri, precizând că a spus că poate asigura tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapă de tratament.
"Eu nu am spus niciun moment că nu avem nevoie de ajutor, eu am spus tot timpul că noi asigurăm tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapă de tratament, eu asta am spus şi la spitale, în noaptea respectivă, şi a doua zi, şi după, am spus, da, avem medicaţie, aducem medicaţia de nivel european. Doamnă, nu am spus niciodată şi nu îmi răstălmăciţi cuvintele, cum am văzut că s-a întâmplat zilele trecute, că am spus că este în România mai bine ca în Germania", afirma ministrul Sănătăţii.
Bănicioiu a continuat adăugând că a spus "din primul moment" că acceptă "orice ajutor".
"Eu, din primul moment, am spus că asigurăm şi că avem pe stocuri şi aducem către spitale tot ceea ce au nevoie şi tot ceea ce cer medicii. De asemenea, am spus, la fel de clar, şi colegii dumneavoastră care au fost cu mine, cred că din primele minute, am spus că acceptăm orice ajutor şi i-am informat chiar din noaptea respectivă tot ce am făcut pentru lucrurile acestea, şi îi informam şi când sosesc avioanele de la israelieni, şi când vin echipele străine, pe care le-au şi cunoscut", a adăugat Bănicioiu.
Ministrul Sănătăţii a mai fost întrebat dacă îşi reproşează ceva, acesta răspunzând că da.
"Da. Am să îmi reproşez foarte multe, la fel ca toţi cei care trebuiau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul de sănătate românesc. Foarte mulţi oameni trebuiau să facă foarte multe lucruri. Vreau să vă spun, aşa cum aţi spus dumneavoastră, ministrul aparţinând unui Guvern demisionat, că, până în ultimul moment în care pot să ajut, voi ajuta şi voi fi alături de aceste echipe de intervenţie, intenţia mea este de a salva cât mai mulţi oameni şi de a face tot ceea ce este posibil pentru a salva cât mai mulţi oameni", a încheiat ministrul Sănătăţii.
Sâmbătă dimineaţă, 16 răniţi în incendiul din clubul Colectiv au fost preluaţi cu două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării, care au decolat de la Baza Militară de la Otopeni. Opt dintre pacienţi au fost transferaţi pentru tratament în trei spitale din Olanda, iar ceilalţi opt, la Spitalul Militar din Bruxelles. Doi dintre cei opt pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv care au fost transportaţi în Olanda au decedat, unul în ambulanţă spre spital şi un altul la spitalul din Rotterdam, a spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Alţi cinci răniţi au murit sâmbătă în spitalele din Bucureşti, blianţul victimelor ajungând la 39 de persoane.
În spitalele din Capitală mai sunt internate 106 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, din care 47 în stare gravă şi critică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro