Ministrul Barna: România este ţara care va avea cea mai mare oportunitate în momentul în care în Ucraina va începe un proces de reconstruire. Avem o poziţie geografică strategică, avem infrastructura portuară care va ajuta companiile româneşti să se implice în reconstrucţie

Autor: Liviu Popescu Postat la 20 februarie 2025 15 afişări

Ministrul Barna: România este ţara care va avea cea mai mare oportunitate în momentul în care în Ucraina va începe un proces de reconstruire. Avem o poziţie geografică strategică, avem infrastructura portuară care va ajuta companiile româneşti să se implice în reconstrucţie

Ministrul Finanţelor Tanczos Barna, care ocupă şi funcţia de viceprim-ministru în Guvernul Ciolacu 2, spune că România este ţara care va avea cea mai mare oportunitate în momentul în care în Ucraina va începe un proces de reconstruire.

“Companiile româneşti trebuie să beneficieze din această reconstruire a Ucrainei. Pacea sper să fie din ce în ce mai aproape. Negocierile au început, chiar dacă sunt multe discuţii privind modalitatea în care se negociază şi se discută - noi trebuie să fim pregătiţi prin companiile româneşti – private sau de stat – să participăm la acest proces de reconstruire”, a spus Barna la listarea emisiunii de titluri de stat Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti.

“Avem o poziţie geografică strategică, avem infrastructura portuară care va ajuta companiile româneşti să se implice în reconstrucţie şi cu siguranţă acest lucru se va vedea şi în evoluţia bursieră a companiilor listate”, a adaugat el.

În ultimele zile, au avut loc discuţii între Rusia şi Statele Unite la Riad, vizând stabilirea unor baze pentru negocieri viitoare privind războiul din Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina şi Europa au fost excluse din aceste discuţii, ceea ce a generat nemulţumiri la Kiev şi în marile capitale europene.

La Bursa de Valori, Ministrul a participat la intrarea la tranzacţionare a celei mai mari emisiuni de titluri de stat Fidelis de până acum, de 4,3 mld. lei.

“Priorietatea Ministerului Finanţelor este finanţarea deficitului la costuri cât mai mici. Aceste costuri – oricum există - şi de ce să nu îndreptăm atenţia către investitorii români, şi persoane fizice şi companii şi de ce să nu plătim aceste dobânzi către investitorii locali. Putem păstra aceste sume ca surse pentru creştere şi investiţii în România şi să generăm acest flux către pieţele de capit Statul român, prin Ministerul Finanţelor, a atras suma record de 4,3 mld. lei de la investitorii de retail în prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2025, cu 800 mil. lei peste recordurl precedent din octombrie, la dobânzi superioare precedentelor ediţii. Finanţarea va acoperi o parte din deficitul bugetar.

Aceasta a fost prima emisiune cu frecvenţă lunară din acest an, fiind desfăşurată pe parcursul a 6 zile lucrătoare. Investitorii de retail au introdus circa 44.000 de ordine de subscriere, dintre care 5.700 au fost cele pentru donatorii de sânge, care au primit o dobândă cu 1 punct procentual mai mare. Subscrierile pe această categorie au fost de 537 mil. lei.

Cele mai accesate emisiuni ale acestei ediţii au fost: emisiunea în lei, cu scadenţa de 1 an, dobânda de 6,95%, cu un total de peste 1,1 miliarde de lei investiţi prin 15411 ordine; emisiunea în euro, cu scadenţa la 7 ani, dobânda de 6,25%, cu o sumã totalã investită de peste 226 milioane euro, echivalentul a peste 1,1 miliarde lei, plasat prin 7506 ordine.

Emisiunea în lei, cu scadenţa la 3 ani şi dobânda de 7,65%, a strâns un interes de peste 319 milioane lei, plasate prin 4560 ordine. Tot în lei, emisiunea cu scadenţa la 5 ani şi dobânda de 7,95%, a cumulat peste 336 milioane lei, plasate prin 5244 ordine. În ceea ce priveşte emisiunea în euro, cu scadenţa de 2 ani şi dobânda de 4%, investitorii au plasat peste 163 milioane euro, echivalentul a peste 815 milioane lei, plasate în 5702 ordine.

Valoarea nominalã a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Donatorii-investitori au beneficiat de scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

al şi care încep să deschidă noi perspective pentru persoane fizice. Anul trecut am atras 16 mld. lei prin Fidelis. Anul acesta, doar în februarie, am depăşit 25% din suma totală atrasă anul trecut”.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
ucraina,
crestere,
incepere,
barna,
ministru

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.