Ministrul Energiei, despre construcţia hidocentralei Porţile de Fier III, unul dintre cele mai mari proiecte din Serbia şi din regiune: Nu vom face niciun compromis de la producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi II
România nu va face niciun compromis de la producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi II, afirmă Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în contextul în care Serbia derulează un studiu de pre-fezabilitate pentru o posibilă construcţie pe Dunăre a unei centrale cu acumulare prin pompaj, lucru care ar putea afecta producţia de energie de la Porţile de Fier I şi II.
"Suntem foarte atenţi la aceste planuri investiţionale pentru că sub nicio formă nu vrem să aibă de suferit potenţialul de exploatare a hidrocentralelor existenţe pe Dunăre. Fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, înţelegem importanţa ei, rolul ei în asigurarea unor servicii de sistem, de echilibrare, dar – încă o dată — nu vom face niciun compromis de la producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi II", a spus Sebastian Burduja în cadrul unei vizite la Hidrocentrala Porţile de Fier I, una dintre cele mai importante unităţi de producţie de energie electrică din România.
Hidrocentrala Porţile de Fier I, inaugurată în 1972, este una dintre cele mai mari construcţii hidrotehnice de pe fluviul Dunărea, cu o putere instalată de 1.166,4 MW şi o capacitate de producţie anuală de aproximativ 5,4 TWh. Aceasta include o baraj cu o lungime de 1.278 metri şi 12 turbine Kaplan (6 dintre acestea fiind operate de Hidroelectrica), fiind un element esenţial în sistemul energetic al României şi contribuind semnificativ la producţia de energie electrică şi la gestionarea apelor fluviale.
Hidroelectrica a bugetat investiţii de 1,4 miliarde de euro în modernizarea hidrocentralelor, retehnologizare şi achiziţii, în următorii 4 ani.
“Am dublat bugetele de mentenanţă pentru fiecare centrală hidroelectrică (...) Anul acesta am mărit foarte mult ritmul investiţiilor în toată compania. Am aprobat documentaţia tehnică şi în curând va ieşi pe SEAP pentru transformatoarele necesare la Porţile de Fier. Valoarea de achiziţie a transformatoarelor de mare putere la Porţile de Fier este de 119 milioane lei, documentaţia pentru această achiziţie fiind deja finalizată, urmând licitaţia si implementarea până în anul 2028. Suntem în curs de finalizare cu lucrările la butucul hidroagregatului aflat la Reşiţa şi avem ca termen 14 februarie 2025 pentru a da în funcţiune HA1”, spune Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.
În anul mediu hidrologic, centrala hidroenergetică Porţile de Fier I asigură aproximativ 10% din necesarul de consum naţional.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro