Ministrul Muncii propune sindicatelor din sănătate şi asistenţă socială o lege separată de salarizare
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a propus scoaterea sănătăţii şi asistenţei sociale din Legea salarizării unitare şi elaborarea unei legi separate privind salarizarea angajaţilor din aceste domenii, solicitând un răspuns din partea reprezentaţilor Federaţiei Sanitas în termen de şapte zile.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că în întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii Guvernului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a avansat o propunere privind scoaterea sistemului sanitar şi a asistenţei sociale din Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
"Ne-a cerut ca în şapte zile să ne gândim dacă am vrea ca sănătatea şi asistenţa socială să iasă din Legea salarizării unitare. (...) Urmează ca noi să ne consultăm şi să decidem", a spus Marius Sepi.
Dacă sindicaliştii îşi vor da acordul, ar urma să fie elaborată o lege separată care să stabilească salarizarea angajaţilor din domeniile sănătate şi asistenţă socială.
La întâlnirea de miercuri au participat ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.
În cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre extinderea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, creşterea procentului acordat spitalelor publice din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi adoptarea unui nou regulament de acordare a sporurilor.
Ministrul pentru Dialog Social a precizat, într-un comunicat de presă, că următoarea întâlnire va avea loc în perioada 20-25 mai.
Întâlnirea de miercuri a fost stabilită din 7 aprilie, când sindicaliştii Federaţiei Sanitas au protestat la sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, cerând creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială.
Sindicaliştii au mai cerut punerea în aplicare a legislaţiei de salarizare specifică sistemului sanitar şi de asistenţă socială, elaborarea unui nou regulament de sporuri, asigurarea unei finanţări adecvate a unităţilor sanitare de stat, reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară, respectarea normativelor de personal şi rezolvarea situaţiei contractului colectiv de muncă pentru sectorul "Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare" de către Consiliul Naţional Tripartit.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara atunci că veniturile personalului din sănătate ar putea fi majorate din a doua jumătate a acestui an. Bănicioiu preciza că va susţine demersurile federaţiei sindicale privind elaborarea şi aplicarea unui nou regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.
Reprezentanţii Fderaţiei Sanitas spuneau atunci că în cadrul discuţiilor li s-a transmis că până în 31 mai va fi supusă dezbaterii publice noua lege de salarizare a angajaţilor din sistemul bugetar, iar până în 15 mai va fi adoptat noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.
"Tot în luna mai va fi emis ordinul privind reglementarea calităţii de persoană fizică independentă a sistemului medical. Începând cu 1 iulie 2015, ministrul Sănătăţii s-a angajat să identifice soluţii pentru asigurarea creşterii veniturilor salariaţilor din sistem", preciza Federaţia Sanitas.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro