Miracolul economic irlandez. Există el cu adevărat?

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 20 februarie 2023 74 afişări

Creşterea PIB-ului Irlandei a îm­piedicat de una singură ca econo­mia zonei euro să se oprească în loc în ultimul trimestru. Viteza cu care economia irlandeză creşte este ade­sea cea mai mare din UE şi compa­rabilă cu cea a Chinei în zilele ei bune. Este ceva ce ţine doar de cifre sau un miracol economic?

Miracolul economic irlandez. Există el cu adevărat?

Creşterea PIB-ului Irlandei a îm­piedicat de una singură ca econo­mia zonei euro să se oprească în loc în ultimul trimestru. Viteza cu care economia irlandeză creşte este ade­sea cea mai mare din UE şi compa­rabilă cu cea a Chinei în zilele ei bune. Este ceva ce ţine doar de cifre sau un miracol economic?

Guvernatorul băncii centrale a Irlandei a apărat creşterea econo­mică a ţării sale împotriva acuzaţiilor că este un produs artificial al marilor companii americane care profită de taxele scăzute din capitala Dublin. Gabriel Makhlouf a declarat pentru Financial Times că o mare parte din creşterea Irlandei – estimată la 12,2% anul trecut, mai mult decât triplul avansului UE în ansamblu – vine de la „fabrici reale cu oameni reali“, chiar dacă o mare parte a activităţii provine de la grupuri mari de tehnologie şi farmaceutice.

„Prea mulţi oameni cred sau ajung la concluzia că totul este despre proprietatea intelectuală şi nu este ceva real, iar aceasta este o idee gre­şită“, a spus Makhlouf. „Aceste lu­cruri, în special din domeniul farma­ceutic, sunt fabricate în Irlanda. Sunt oameni din Irlanda. Există o pro­porţie remarcabilă din primele zece medicamente din lume care sunt pro­duse în Irlanda“, a explicat el.

„Una dintre cele mai vechi multi­naţionale din Irlanda este Intel, iar ea, de asemenea, produce lucruri.“ Dez­ba­terile despre supraperformanţa economică a acestei ţări au izbucnit după ce creşterea trimestrială de 3,5% a PIB-ului ei a împiedicat de una singură ca economia zonei euro să stagneze în ultimele trei luni ale anului trecut. Criticii spun că PIB-ul Irlandei este distorsionat de ma­nevrele contabile ale marilor grupuri multinaţionale americane care pro­fită de ratele scăzute ale impo­zitelor irlandeze.

Când Apple şi-a mutat activele de proprietate intelectuală la baza sa irlandeză în 2015, compania americană a contribuit la creşterea PIB-ului Irlandei cu 25%, ceea ce economistul laureat al Premiului Nobel Paul Krugman a numit „economia spiriduşilor“.

După ce Biroul Central de Sta­tistică al Irlandei şi-a publicat luna trecută estimarea de creştere pentru 2022 de 12,2% – cea mai mare din clubul naţiunilor bogate OCDE –, Irish Times a scris că datele econo­mice „ar trebui să conţină un avertis­ment de sănătate“, deoarece sunt „fără sens dacă sunt folosite ca ghid despre cum merge economia“.

Multe companii mari din SUA, inclusiv Google, Apple, Meta, Intel şi Pfizer, îşi au bazele europene în Ir­landa, care are o rată a impozitului pen­tru corporaţii relativ scăzută, de 12,5%. Ţara este, de asemenea, un hub global pentru închirierea de aeronave.

Acest lucru a ajutat economia să-şi revină puternic după ce boom-ul anterior al „tigrului celtic“ s-a încheiat brusc, strivit de criza financiară din 2008. PIB-ul irlandez s-a dublat din 2014, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE. Acest lucru eclipsează creşterea de 23% a economiei UE în aceeaşi perioadă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
irlanda,
crestere,
economie,
pib,
uniunea europeana

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.