Mircea Geoană a demisionat din poziţia de Secretar general adjunct al NATO. Este aşteptat anunţul oficial al candidaturii sale la preşedinţie

Autor: Iulian Anghel Postat la 03 septembrie 2024 26 afişări

Mircea Geoană (66 de ani) a demisionat din poziţia de secretar general adjunct al NATO. Secretarul general, Jens Stoltenberg, i-a acceptat demisia ce devine efectivă la 10 septembrie, mulţumindu-i lui Geoană pentru serviciul său.

Mircea Geoană a demisionat din poziţia de Secretar general adjunct al NATO. Este aşteptat anunţul oficial al candidaturii sale la preşedinţie

Mircea Geoană (66 de ani) a demisionat din poziţia de secretar general adjunct al NATO. Secretarul general, Jens Stoltenberg, i-a acceptat demisia ce devine efectivă la 10 septembrie, mulţumindu-i lui Geoană pentru serviciul său.

Într-un comunicat de presă al NATO, Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 1 octombrie (el va fi înlocuit de olandezul Mark Rutte), scrie: „Mircea a slujit NATO de aproape cinci ani. Concentrarea lui asupra tehnologiei şi provocărilor emergente de securitate a fost esenţială pentru a stimula inovaţia în Alianţă. Este un adevărat transatlanticist, iar munca sa cu partenerii a adus foarte mult beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”.

Într-o postare pe reţeaua Facebook, Geoană scrie, la rându-i: „Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieţii mele. Îi mulţumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere şi prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtăşit şi nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante alianţe din istorie”. Boris Ruge, secretar general adjunct pentru afaceri politice şi politică de securitate, va ocupa funcţia de secretar general adjunct interimar până la numirea unui succesor.

În zilele ce vin, este de aşteptat ca Mircea Geoană să-şi anunţe, oficial, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie şi 8 decembrie. În această cursă s-au înscris sau au intenţia să o facă mai mulţi candidaţi dar, dintre cei înscrişi deja, puţini contează în luptă: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) şi Elena Lasconi (USR).

Mircea Geoană a mai candidat în alegeri prezidenţiale - în 2009, din partea PSD (era preşedintele formaţiunii), când a fost învins de Traian Băsescu la un scor foarte strâns: 50,34% Băsescu şi 49,66% Geoană. Atunci el era susţinut de PSD, dar azi nu are un nucleu dur care să-l sprijine şi de aceea există în partide o teamă: din bazinul electoral al cărui partid se va înfrupta el?

Geoană a fost, de-a lungul carierei sale politice, preşedinte al Senatului (2008 - 2011), ministru de externe (2000 - 2004) şi ambasador al României în SUA (1996 - 2000).

A studiat la Politehnica din Bucureşti şi apoi la ENA (celebra şcoală de ştiinţe politice din Paris). Este doctor al ASE Bucureşti, acestui titlu fiind-i contestat în urma unei analize a publicaţiei PressOne care susţine că o treime din teza sa de doctorat este un plagiat. Comisia de etică de la ASE a decis că Mircea Geoana nu a plagiat întrucât, din 270 de pagini ale lucrării doctorale, Geoană a copiat doar 43 de rânduri şi 2 tabele. 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mircea geoana,
secretar general,
demisie,
nato

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.