Miruna Senciuc, BNP Paribas Personal Finance: Leadershipul şi puterea în business nu ar trebui să ţină cont de gen, ci de competenţe

Postat la 17 aprilie 2021 109 afişări

Miruna Senciuc, BNP Paribas Personal Finance: Leadershipul şi puterea în business nu ar trebui să ţină cont de gen, ci de competenţe

CEO BNP Paribas Personal Finance Sucursala Bucureşti


Profit (2019): ~ 10,3 mil. lei Număr de angajaţi: 643


—   Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:

Anul 2020 a fost, în sine, o lecţie pentru noi toţi. O lecţie cu mai multe capitole care ne-au pus la încercare, dar care ne-au oferit şi învăţăminte valoroase despre cum să ne adaptăm, să prioritizăm, să ne reorganizăm, să fim flexibili şi să identificăm oportunităţi chiar şi în situaţii care par la limită. Pe de altă parte, ne-a învăţat cât de important este ca în astfel de situaţii să ai o viteză de reacţie rapidă şi să iei decizii pe baza datelor pe care le ai la dispoziţie în acel moment. 

—   Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

Momentul în care am decis ca toţi colegii din cele două sedii ale noastre din Bucureşti şi Braşov să lucreze de acasă a fost una dintre deciziile cele mai importante, pe care am ştiut că trebuie să o luăm atunci, nu mai târziu. Cred foarte tare că evoluţia unei situaţii depinde de hotărârile pe care fiecare le ia, însă ceea ce face diferenţa este rapiditatea cu care decizi să acţionezi. Pentru noi, în acel moment, mai presus de orice a fost protecţia şi sănătatea angajaţilor, pentru că ştiam că în momentul în care ei se vor simţi în siguranţă, îşi vor putea desfăşura activitatea la acelaşi nivel ridicat, de oriunde. 

—   Work from home sau de la birou?

Categoric, pandemia a influenţat semnificativ dinamica pieţei muncii. Work from home este de mai bine de un an o soluţie indispensabilă în multe domenii pentru a menţine activitatea în funcţiune. Astfel că ceea ce până atunci părea ceva imposibil de realizat, este acum parte din realitatea tuturor. Mai mult, work from home s-a transformat într-un instrument esenţial de retenţie şi de fidelizare a angajaţilor. Însă eu sunt un om al oamenilor, cred foarte mult în comunicarea faţă în faţă şi în ceea ce se transmite dincolo de cuvinte. Biroul nu este numai locul unde vii să munceşti, ci reprezintă un întreg ecosistem care face ca lucrurile să prindă viaţă doar acolo, de la o simplă întâlnire pe culoar, la discuţiile din timpul pauzei de masă, toate au rolul de a crea coeziune în echipe şi ataşament faţă de organizaţie.

—   Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:

Să acţionăm responsabil, să fim împreună şi să ne oferim încredere unii altora sunt elementele cheie care caracterizează cel mai bine modul în care ne-am raportat în interiorul companiei la anul care a trecut. Astfel, am reuşit să menţinem o comunicare permanentă cu toţi colegii de la fiecare departament, să reconstruim circuite şi să le facem să funcţioneze, să fim constant în legătură cu clienţii noştri şi să luăm cele mai bune decizii. Iar toate acestea la un loc ne-au conferit energia şi motivarea să facem în continuare lucrurile aşa cum ştim noi mai bine.

—   Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:

Fără dubiu, eu sunt o persoană care îşi ia energia de la oameni, de la cei cu care lucrez, de la cei cu care mă intersectez zi de zi şi de la ceea ce ei îşi proiectează. Totodată, în această perioadă am realizat cât de necesară este energia care vine din interior şi am învăţat că pentru a putea face faţă sarcinilor în mod constant trebuie să fii în echilibru cu tine şi că este important, din când în când, să te pui pe primul loc.

—   Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

Am fost privilegiată să am dintotdeauna aproape oameni care m-au inspirat şi pe care i-am considerat modele în ceea ce priveşte dezvoltarea mea profesională şi personală. Începând cu mama mea, care mi-a fost mereu cel mai bun exemplu de calm şi echilibru, lucruri ce m-au ajutat în reacţiile şi deciziile pe care le-am luat. În acelaşi timp, sunt onorată să fac parte dintr-o companie care promovează perfecţionarea şi unde am acces la lideri cu care pot împărtăşi experienţe şi cu care mă pot sfătui.   

—   Putere vs. feminitate:

De regulă, declaraţiile generice au tendinţa de a fi periculoase, de aceea cred în nuanţe, în echilibru şi în diversitate. Societatea de astăzi ne arată că acest tip de bariere sau limitări referitoare la poziţionarea femeii pe partea de leadership sunt demontate de fapte. Femeile au influenţă, iau decizii, conduc departamente, companii şi state. De aceea, leadershipul şi puterea în business nu ar trebui să ţină cont de gen, ci de competenţe.

În cadrul companiei noastre, spre exemplu, două treimi din funcţiile de management sunt deţinute de femei. Sunt mândră că sunt parte dintr-o companie pentru care egalitatea de gen este parte din cultura organizaţională şi care promovează egalitatea profesională şi fructificarea adevăratului potenţial al fiecăruia.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.