Modificări aduse Codului fiscal vor duce la nouă destabilizare a mediului economic - consultanţi
Consultanţii fiscali spun că noilor modificări aduse Codului fiscal vor afecta antreprenorii şi vor duce la nouă destabilizare a mediului economic pentru că nu au fost suficient de bine pregătite
Ministerul de Finanţe a publicat un pachet de măsuri fiscale prin care speră să obţină circa 2,2 miliarde de lei la bugetul de stat numai în anul 2022. Printre principalele modificări fiscale sunt: creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, aplicarea impozitului pe dividende şi pentru cele distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat, creşterea accizelor la tutun şi alcool şi impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim.
Dorel Dudaş, director executiv al Camerei Consultanţilor Fiscali, este de părere că pachetul de modificări fiscale nu a fost suficient de bine pregătit şi nu a fost discutat cu toţi actorii din piaţă care vor fi afectaţi de ele.
„Efectul lor va duce la o oarecare nouă destabilizare a mediului economic pentru că nu a fost suficient de bine pregătite, nu au fost suficient de bine discutate. Ceea ce mă întreb eu este dacă acum economia naţională, antreprenorii români şi nu în ultimă instanţă cetăţenii români sunt pregătiţi, sunt într-o stare suficient de bună acum, după doi ani de pandemie în care încearcă să-şi revină, să-şi revigoreze afacerile afectate, acum când creşterile necontrolate de preţuri în energie şi de aici plecând şi la bunurile de consum afectează atât economia, cât şi cetăţenii.
Mă întreb dacă acum ei sunt pregătiţi, dacă înţeleg motivaţia reală a acestor modificări multe şi semnificative din fiscalitate”, a declarat Dorel Dudaş în cadrul emisiunii de business ZF Live.
În al doilea rând, el crede că o problemă este şi modul în care sunt abordate aceste modificări semnificative în fiscalitate, referindu-se la o lipsă de transparenţă în elaborarea şi identificarea acestor măsuri.
„Cred că atât economia, cât şi specialiştii sunt cei care vin să aplice ulterior aceste măsuri, sunt cei care sunt fie beneficiarii acestor măsuri, fie pierzătorii acestor măsuri şi atunci apreciez că cele mai bune soluţii puteau veni dintr-o discuţie reală cu specialiştii şi cu mediul economic şi abia apoi, după ce identificăm soluţiile, să venim să le prezentăm ca fiind oportune, atunci când ele sunt înţelese de mediul economic şi de cetăţeni. Ştim foarte bine cu toţii că un sistem fiscal poate fi eficient atunci când el este înţeles de cei care îl aplică şi când este înţeles de contribuabil, când este acceptat. Orice prevedere fiscală trebuie acceptată în primul rând ca să fie eficientă”, a concluzionat Dorel Dudaş.
Unele dintre aceste măsuri pot intra în vigoare din luna august, dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal, care se află în dezbatere publică, se aprobă în forma actuală.
Mihaela Mitroi, managing partner în cadrul companiei Global Tax Advisors, subliniază că noile măsuri fiscale vor afecta atât antreprenorii, cât şi persoanele fizice.
„Din punctul meu de vedere, măsurile vor afecta mediu economic. Sunt convinsă că acum Ministerul de Finanţe trebuie să se aştepte la o serie de scrisori prin care o serie de persoane se vor plânge şi vor solicita modificări. În plus, ele pot afecta şi persoanele fizice”, a spus ea în cadrul aceleiaşi emisiuni ZF Live.
Astfel, în viziunea ei, cele mai importante modificări fiscale sunt cele legate de impozitarea microîntreprinderilor, de PFA-uri şi cele legate de impozitul pe proprietate.
„Din punctul meu de vedere, cele mai importante modificări sunt cele legate de regimul fiscal al microîntreprinderilor, care se modifică semnificativ, de PFA-uri, va avea un impact destul de important ce se întâmplă acolo, şi nu în ultimul rând ce se întâmplă la nivelul persoanei fizice, respectiv dacă o persoană fizică deţine o proprietate şi o închiriază va fi afectată, dacă o persoană fizică doreşte să-şi vândă sau să achiziţioneze o proprietate avem de asemenea impact fiscal”, a detaliat Mihaela Mitroi.
Vlad Boeriu, partener coordonator de Servicii Fiscale şi Juridice în cadrul Deloitte România, crede că modificările fiscale anunţate vor avea un impact moderat asupra mediului de business şi este de părere că este de apreciat că ele sunt supuse dezbaterii şi aprobării cu şase luni înainte de intrarea în vigoare.
„Modificările fiscale anunţate zilele acestea de autorităţi vor avea un impact moderat asupra mediului de afaceri, însă, dincolo de complexitatea şi de efectul lor direct asupra contribuabililor vizaţi, este de apreciat faptul că multe dintre acestea, programate să se aplice de la 1 ianuarie 2023, sunt supuse dezbaterii şi aprobării cu şase luni înainte de intrarea în vigoare, aşa cum prevede Codul Fiscal de multă vreme. Până acum, puţine au fost situaţiile în care această regulă a fost respectată. Pe de altă parte, în paralel cu măsurile anunţate, trebuie continuate demersurile pentru creşterea colectării la bugetul de stat, astfel încât pe termen mediu să poată fi evitate discuţiile legate de necesitatea majorării taxelor”, a transmis reprezentantul Deloitte România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro