Motivare DNA: Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija s-au folosit de funcţii ca să prejudicieze CJ Brăila
Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, s-au folosit de prerogativele conferite de funcţiile deţinute, prejudiciind instituţia şi lezând interesele legitime ale unor firme, susţin procurorii anticorupţie.
Consideraţiile anchetatorilor apar în documente din dosarul penal în care, alături de cei doi, este cercetat Nicolae Moisiu, funcţionar public în cadrul Biroului Achiziţii Publice al CJ Brăila.
În respectivele documente, obţinute de MEDIAFAX, se arată că Bunea Stancu şi Mija, care "ar fi trebuit să asigure respectarea şi aplicarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte desfăşurarea corectă a procedurilor de achiziţie publică, precum şi gestionarea eficientă a fondurilor instituţiei publice la care erau angajaţi, s-au folosit de prerogativele conferite de funcţiile deţinute, prejudiciind Consiliul Judeţean Brăila şi lezând interesele legitime ale altor agenţi economici participanţi la aceste proceduri, în acelaşi timp determinând şi producerea unui prejudiciu patrimonial foarte mare în dauna Consiliului Judeţean Brăila".
Potrivit anchetatorilor, încrederea pe care populaţia le-a acordat-o, la vot, celor aleşi preşedinte şi vicepreşedinte al CJ Brăila "nu este susţinută de respectarea de către aceştia, în primul rând, a unor principii etice".
În aceleaşi documente se arată că infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii sunt în măsură să lezeze ordinea socială, iar privarea acestora de libertate "este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică".
Preşedintele şi vicepreşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, sunt în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Galaţi a respins, vineri seară, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a lor. În cazul lui Nicolae Moisiu, instanţa a stabilit cercetarea acestuia sub control judiciar.
Decizia Tribunalului Galaţi nu este definitivă şi a fost contestată de procurori.
Bunea Stancu este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, iar Mija, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010, Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi Nicolae Moisiu şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila.
Modul în care au fost organizate şi s-au derulat licitaţiile în perioada de referinţă determinat ca trei societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, fiind practic singurele firme care participau şi câştigau contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.
În situaţia în care existau şi alţi ofertanţi, firmele agreate fie ofereau preţul cel mai mic, fie îndeplineau "anumite" condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, situaţie care, în mod inevitabil, a dus la câştigarea procedurilor respective, arătau procurorii DNA.
De altfel, la una din firme, Bunea este, în mod indirect, acţionar, mai spuneau procurorii.
Totodată, la această situaţie s-a ajuns din cauza exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar şi gestionării ineficiente a bugetului local de către preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea şi calitatea de ordonator principal de credite.
Potrivit DNA, urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii menţionaţi s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei şi vătămarea intereselor legitime ale agenţilor economici care au participat la procedurile de achiziţii publice şi au fost descalificaţi în mod discriminatoriu.
În acelaşi dosar sunt urmărite penal, pentru abuz în serviciu, alte 12 persoane - funcţionari de la CJ Brăila.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro