Ţara unde tinerii nu mai vor să se căsătoreasă şi nici să aibă copii
Sud coreenii vor avea anul acesta mai puţine nunţi şi mai puţini copii decât anul trecut, parte a unei evoluţii demografice care riscă să zguduie economia naţiunii, potrivit unei analize realizate de BBC. Numărul de căsătorii şi naşteri din primele luni ale lui 2016 au ajuns la cele mai scăzute niveluri din orice an (din perioada în care statisticile oficiale ale ţării au început să compileze aceste date, în 2000).
În ultimul deceniu, guvernul coreean a investit 80 de trilioane de woni (circa 72 de miliarde de dolari) în direcţia inversării curbei natalităţii. Luna aceasta, primul ministru Hwang Kyo Ahn a spus că ţara se confruntă cu o criză care ameninţă să limiteze creşterea economică a ţării pe termen lung.
Mulţi sud coreeni spun să nu îşi permit să se căsătorească sau să aibă copii. Costurile de locuit sunt printre cele mai mari obstacole. Dobânzile reduse la creditele pentru locuinţe, menite să crească creşterea economică, au alimentat un boom al proprietăţilor care a crescut preţul imobilelor de pe piaţă. Între timp, rata şomajului între tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani a ajuns la 9,5% - mai mult decât dublu faţă de media naţională. ”Şomajul în rândul tinerilor creşte vârsta la care oamenii se căsătoresc şi au primii copii, lucru care poate să afecteze numărul total de copii pe care plănuiesc să îl aibă”, spune Yoo Jin Sung, un cercetător din Seul.
Femeile spune de asemenea că în Coreea de Sud este dificil pentru mame să fie angajate în companii din cauza volumului mare de muncă. Inversarea declinului demografic devine urgentă, în condiţiile în care ţara va trece prin două momente importante anul viitor: numărul angajaţilor va fi mai mic, iar oamenii cu cârste de 65 de ani sau mai mult îi vor depăşi pe cei cu vârste de 14 ani sau mai puţin. Fără unei acţiuni din partea guvernului care să aibă succes, rata de creştere a ţării va scădea la 2% între 2026 şi 2030, de la 2,7 în prezent, potrivit Institutului de cercetare Hyundai. Totodată, se aşteaptă ca numărul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani să scadă la aproximativ 5,5 milioane până în 2030, de la 7,3 milioane în 2010.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro