Motorul economic al Europei se prăbuşeşte si riscă un declin lung, lent şi dureros - cu consecinţe severe pentru întreaga Uniune Europeană
Germania a fost motorul economic al Europei timp de decenii, conducând regiunea printr-o serie acerbă de crize istorice. Cu toate astea, rezistenţa colosului vestic se destramă, ameninţând bunăstarea întregului continent.
Decenii întregi de politică energetică defectuoasă, eliminarea treptată a maşinilor cu motoare cu combustie şi o tranziţie lentă către noile tehnologii reprezintă cele mai grave ameninţări la adresa prosperităţii Germaniei de la reunificare. Din nefericire, spre deosebire de anii 1990, clasa politică nu are capacitatea de a aborda eficient problemele structurale care macină scheletul ţării, conform analiştilor Bloomberg.
„Suntem naivi ca societate deoarece, în aparenţă, totul pare să fie în regulă", a declarat Martin Brudermüller, directorul general al BASF SE, pentru Bloomberg. „Avem de-a face cu aceste probleme care se tot acumulează în Germania. Constat cu deznădejde că ne aşteaptă o perioadă de schimbări violente la care nu ştiu cum vom reacţiona. Mi-e teamă că nu toată lumea înţelege acest lucru”.
În timp ce Berlinul a dat dovadă de eficienţă în încercarea de a depăşi crizele din trecut, perspectivele analiştilor din prezent nu sunt la fel de optimiste. Pe măsură ce riscul penuriei de energie se profila, coaliţia cancelarului Olaf Scholz era măcinată de dispute pe diferite teme, situaţie care a reliefat slăbiciunile de care guvernul ţării suferă.
În pofida faptului că Scholz a declarat în ianuarie pentru Bloomberg că Germania va trece peste criza de energie din Rusia în acest an fără a intra în recesiune, datele publicate joi au arătat că, de fapt, economia s-a contractat din octombrie 2022.
Potrivit eonomiştilor, creşterea economică a Germaniei va rămâne în urma Europei în anii următori, Fondul Monetar Internaţional estimând că Berlinul va fi economia cu cele mai slabe performanţe din G-7 în 2023. Cu toate acestea, Scholz a dat din nou dovadă de entuziasm.
„Perspectivele economiei germane sunt foarte bune", a declarat el reporterilor la Berlin după cele mai recente date economice. Prin deblocarea forţelor pieţei şi reducerea birocraţiei, „suntem gata să abordăm provocările cu care ne confruntăm".
Analiştii economici sunt de părere că ultimele cifre publicate ar putea să nu ilustreze o situaţie singulară, ci un semn al crizei care va urma.
Germania se află în situaţia de a nu fi capabilă să satisfacă în permanenţă nevoile energetice ale bazei sale industriale, de a fi puternic dependentă de ingineria de modă veche şi îndelung îngreunată de lipsa de agilitate politică şi comercială în procesul de orientare către sectoarele cu creştere rapidă. Această serie de provocări structurale indică o trezire la realitate pentru o putere europeană care s-a obişnuit cu bunăstarea fără restricţii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro