Munca de acasă e mană cerească pentru angajaţi şi un coşmar pentru proprietarii marilor clădiri de birouri: Office-urile riscă să piardă aproape un trillion de dolari din cauza modelului remote
Munca la distanţă riscă să şteargă 800 de miliarde de dolari din valoarea clădirilor de birouri din marile oraşe, evidenţiind pierderile potenţiale cu care se confruntă proprietarii în urma schimbărilor post-pandemice în tendinţele de angajare, scrie Bloomberg.
Covid-19 şi adoptarea modelului de muncă hibridă a dus la scăderea nevoii de spaţii de birouri, cu rate de neocupare în creştere, a punctat joi McKinsey Global Institute într-un raport care a studiat impactul asupra evaluărilor până în 2030 în nouă oraşe la nivel global.
Estimarea de 800 de miliarde de dolari în pierderi de evaluare reprezintă o scădere de 26% faţă de nivelurile din 2019, lovitura riscând să se adâncească până la 42%, a precizat firma de consultanţă.
„Impactul asupra valorii ar putea fi şi mai mare dacă creşterea ratelor dobânzilor îl va agrava", Declinul ”ar putea creşte dacă instituţiile financiare cu probleme decid să reducă mai rapid preţul proprietăţilor pe care le finanţează sau pe care le deţin”.
Modelul McKinsey oferă o privire asupra modului în care proprietarii de proprietăţi şi creditorii se confruntă cu schimbările în ceea ce priveşte locul de muncă în urma pandemiei. Schimbarea afectează, de asemenea, valoarea proprietăţilor imobiliare rezidenţiale şi de vânzare cu amănuntul, deoarece noile obiceiuri ale oamenilor influenţează locul în care aceştia fac cumpărături şi locuiesc.
Într-un scenariu moderat, cererea de spaţii de birouri va fi cu 13% mai mică până la sfârşitul deceniului, potrivit McKinsey. Prezenţa rămâne cu 30% mai mică decât era înainte de pandemie şi doar 37% dintre oameni se întorc la birou în fiecare zi.
Prezenţa mai scăzută a dus la scăderea chiriilor cerute în termeni reali. În general, oraşele din SUA au înregistrat scăderi mai accentuate, San Francisco şi New York înregistrând scăderi de 28% şi, respectiv, 18%, în timp ce centrele europene precum Paris, Londra şi Munchen au fost mai rezistente.
Această tendinţă va continua, tot mai mulţi angajatori urmând să reducă spaţiul pentru a reduce costurile imediat ce contractele de închiriere pe termen lung se vor încheia.
„Unii chiriaşi au ales să nu aştepte datele de reînnoire şi, în schimb, au cumpărat o cale de ieşire din contractele pe termen lung”, a declarat McKinsey.
Dezvoltatorii se pot adapta la scăderea cererii de spaţii de birouri şi spaţii comerciale prin crearea de clădiri hibride, al căror design şi infrastructură ar putea fi modificate pentru a servi unor utilizări diferite.
Astfel de proiecte „ar proteja proprietarii de schimbările de preferinţe care sunt imposibil de prevăzut acum”, se arată în raport. De asemenea, „deoarece chiriaşii se vor muta acum mai frecvent, clădirile ar putea deveni mai valoroase dacă vor deveni mai adaptabile”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro