Năsui: Gabriel Ţuţu, inculpat de DNA, este protejatul lui Virgil Popescu
Gabriel Ţuţu, recent inculpat de DNA, este un protejat al sistemului şi mai ales al ministrului Virgil Popescu, afirmă fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui.
„Gabriel Ţuţu, recent inculpat de DNA este un protejat al sistemului şi mai ales al ministrului Virgil Popescu. A fost ofiţer SRI şi director general al Romarm, una dintre cele mai influente companii de armament de stat. Compania Romarm în sine nu produce nimic dar este co-acţionară cu ministerul economiei în toate celelalte companii de stat producătoare de armament. Nu ştiu ce a găsit DNA în acest dosar, dar vă pot spune ce am găsit eu când am ajuns la ministerul economiei. Domnul Ţuţu se prezenta ca un mare conducător al <industriei de armament>. Evident la stat, pentru că în privat n-ar fi avut nicio şansă. Acest domn avea de departe unul dintre cele mai solide contracte făcute de pe vremea guvernului Orban. Un contract extrem de favorabil care însemna că dacă nu faci foarte mulţi paşi, fie nu poţi să-l dai afară, fie trebuie să-i plătească statul român foarte mulţi bani. Evident, am început procedura. Domnul Virgil Popescu îi dăduse şi indicatori de performanţă făcuţi să fie extrem de uşor de îndeplinit, bonusuri mari şi mai ales mandat pe durată foarte lungă (nu mai ţin minte cât)”, afirmă Claudiu Năsui.
El spune că a demarat procedurile de schimbare a lui Gabriel Ţuţu.
„Evident domnul în cauză a aflat şi a urmat încă o campanie de presă împotriva mea. Dar asta nu mai contează. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunţaţi prin comunicat de presă, nu pe şest ca acum. Ce credeţi că a urmat? Emisiuni cu <Năsui propun un bancher şef la armament>. Nu erau buni oamenii din privat care au trecut testul pieţei reale. Erau buni pensionarii speciali printre care şi un fost poliţist din Strehaia, omul de casă al lui Virgil Popescu, care era prin mai toate companiile de stat. Puteţi să vă imaginaţi genul de protecţie masivă pe care o avea domnul Ţuţu din partea sistemului. Problema la stat nu este domnul Ţuţu. Problema este că e plin de astfel de personaje. Toţi mufaţi la bani de la buget. Au prins schema. Se laudă că fac „investiţii”, care de fapt sunt doar sifonare de bani de la stat. Iar ei mai departe cotizează oriunde trebuie ca să rămână în funcţie sau ca să-şi consolideze poziţia. De aceea domnul Virgil Popescu a repus în funcţie toţi administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară şi a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Ţuţu”, adaugă Năsui.
Deputatul USR arată că toate marile companii de armament din lume sunt private şi funcţionează după criteriu de profit şi pierdere.
„Chiar şi în România cea mai performantă companie de armament este privată (Aerostar Bacău) şi face lucruri extraordinare pe care Romarm nu le va face niciodată. Romarm va face doar două lucrui: armament sovietic învechit şi pierderi, pardon, „investiţii”. Iar ministerul apărării, deşi mare susţinător al ideii socialiste de a avea multe companii de stat pe care să le conducă foştii generali la pensie, se aprovizionează aproape exclusiv de la companii private. Atât timp cât aceste companii vor rămâne de stat, ele nu vor fi decât o vacă de muls pentru diverşi dubioşi de tipul domnului Ţuţu. Chiar dacă e greu de înţeles, acesta este adevărul”, încheie Năsui.
Procurorii DNA au dispus, luni, efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Gabriel Ţuţu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual, şi a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
În pandemie, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Ţuţu, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro